Nu sätter vi glas! Det är ett stort steg framåt. Växthuset har tagit mycket tid och länge kändes det som om det inte hände något men nu går det snabbt framåt. På fredag ska vi hämta kanalplast att lägga upp på taket. Det är mycket småfix kvar och en hel del speciallösningar för att ordna med vädring och annat men om taket och huvuddelen av glasen är på plats så får vi täta tillfälligt med plast för de hål där vi inte hunnit specialbeställa glas. Detta är SÅ roligt.

De flesta facken är 116 cm breda och där har vi härdade glas som passar om man sätter i två stycken rutor. Den övre rutan hängs på växthusclips som sitter på den undre. Vi har köpt dem på Jordnära i Alingsås.

Stolparna på långsidan är fastsatta i urtag i bottensyllen och hammarbandet och varje stolpe har ett urtag på 10 cm i ovankant och underkant. Dessa spikas med två långa spik som kommer ut på baksidan av syllen och hammarbandet och där viks de in för att få det stabilt. Eken är så hård så det går inte att spika utan att först borra och även då är det rätt tufft att få igenom spiken.

Fönstren sätter vi fast genom att spika på tunna 35 mm breda ek-lister som vi klyvt till på vår klyvsåg. Den gör att vi kan få vilka dimensioner som helst. I överkant behövde listerna vara något bredare och då var det bara att klyva till dem på sågen.

I fredags kom Milú förbi och hjälpte till en stund. Hon blev satt på att såga till och sätta upp de lister som fattades runt de rutor som Magnus och jag satte in dagen innan.

På insidan gör vi lister i furu. Tanken är att de kommer att ruttna relativt snabbt då det är mycket fukt i ett växthus men då är det bara att klyva till och spika fast nya.

Det är skönt när man får hjälp eftersom det då verkligen märks att det blir mycket gjort.

Jonas kom också och hjälpte till med att såga av 20 centimeter av det gamla plåttaket för att det nya kanalplast-taket ska få plats.

Själv höll jag mest på att sätta upp kortlingar mellan sparrarna i taket. De första kortlingarna satte jag och Magnus upp ihop men nu behöver han vara på andra ställen så jag blev tvungen att räkna ut ett sätt att fixa det själv.

Om utrymmet mellan sparrarna är lite för litet så är det inte så stora problem att göra det själv för då kan man hamra ner kortlingen så den sitter i spänn medan man skruvar. När utrymmet är någon millimeter för stort blir det dock svårare att både hålla kortlingen på plats och skruva. Jag kom på att jag kunde sätt skruvtvingar som bortre änden vilade på medan jag skruvade den första sidan.

Kortlingarna sätts med cc-mått 80 centimeter och är mest till för att stabilisera taket.

De senaste dagarna har varit helt fantastiska. Solen har skinit och det har varit bra temperatur att jobba i. Arbetsdagarna har nu också blivit lite längre för att solen går ner allt senare.

Igår jobbade jag själv hela dagen med att spika på ytterligare lister och sätta i de sista glasen.

Även detta var en knepig uppgift att klara själv. Alla lister på utsidan går att spika på innan glasen kommer in men ingen av listerna på insidan kan spikas på innan båda glasen är på plats. Jag hämtade första glasrutan och näste nedersta spiken på listerna på insidan. Sedan vinklade jag dem utåt och satte fast dem med skruvtvingar så de lutade utåt men inte trillade. Sedan satte jag i växthusclipsen och hämtade ruta nummer två. Problemet med att få dit den var att händerna inte får plats på sidorna när rutan är på plats så jag fick vinkla in den nedersta rutan och sätta i den övre. Det var lite nervöst för trots att härdat glas är tåligt så är kanterna känsliga. När övre rutan låg i spår så vinklade jag in båda rutorna samtidigt och höll dem på plats med axeln medan jag spikade fast en list innanför övre rutan. Då vill det till att man inte lagt ifrån sig hammaren så man inte når den. När listerna på båda sidor om den övre rutan var på plats så gick det att vinkla in de undre listerna och spika fast även dem. Nu är alla rutor som passar i fack på plats men vi har många fack kvar. Till de trekantiga facken i gavlarna kommer vi att specialbeställa glas och till två fack på långsidan har Magnus lovat att tillverka fönsterbågar vi kan sätta glas i så vi får möjlighet att vädra. Söndag blir ledig dag men på måndag ska jag börja fundera över hur jag ska bygga skjutdörrarna.