1917 var det brist på mat i Sverige. Slogans som ”ODLA i VÅR SLIPPER NI SVÄLTA i HÖST” och ”ALLA SÄTTA POTATIS – utom DE TRÅKIGA” skulle få människor att odla potatis för att öka livsmedelstillgången i Sverige. Vår beredskap idag är långt ifrån god och kanske är det dags att damma av de gamla uppmaningarna.
Under helgen som gick diskuterade vi, som alltid, mat, livsmedelssäkerhet och odling. Det blir gärna så när vi träffas eftersom alla i gruppen är väl medvetna om samhällets sårbarhet. 2 mars 2022 skrev jag ett inlägg om Sveriges beredskap när det gäller mat. Sveriges självförsörjningsgrad är 0. Det inlägget är minst lika aktuellt idag och det skrevs dagarna efter att jag kom hem efter det årets träff med Helena von Bothmer, Pella Thiel, Miriam Larsdotter Thiel, Helena Ullmark och Susanne Rörum. När jag träffar kvinnorna från helgen blir det alltid intressanta diskussioner och uppdateringar inom matområdet. Intressant och viktigt!
Pella Thiel är till exempel väldigt engagerad i Potatisuppropet inom Omställningsrörelsen och jag önskar att alla människor i Sverige hängde på och satte några potatisar var.
Det löser inte hela beredskapsfrågan men varje satt potatis kan bidra i rätt riktning. Vi berättade om potatisuppropet för en filmare vi hade kontakt med i helgen. Hon berättade då i sin tur att hon förra säsongen för första gången hade odlat potatis. Det kom sig av att hon hade hittat några skrumpna potatisar hemma som hade grott och de stoppade hon helt enkelt ner i jorden vid sommarstugan. Sen tog ogräset över men ändå kom potatisen upp och den glädje hon förmedlade när hon, för oss, berättade hur hon under blasten hittade potatisar var talande. Glädjen över odlandet drabbar de flesta och potatis är nog den bästa grödan vi kan börja med om vi bara ska odla lite grann.
Så här skriver tidningen Land om Potatisuppropet. ”Potatisuppropet har namnmässigt tagit inspiration från potatisupproret som ägde rum över hela Sverige 1917 och som var en protestmanifestation mot det svåra matläge som rådde i Sverige under första världskriget. En av de slogans som användes då var ”Alla sätta potatis – utom de tråkiga” och det gäller än i dag”
Under första världskriget var det svårt att importera mat. Dessutom exporterades en del av den mat som producerades i Sverige till Tyskland. Skördarna 1916 hade dessutom slagit fel och människor svalt på flera håll i Sverige. I Stockholm blev det kravaller utanför en affär då ryktet gick att där fanns potatis som handlaren hade gömt undan.
En av initiativtagarna till potatisuppropet är Anders Person från Söderhamn.
Våra politiker tycker att det viktigaste för att öka säkra vår matberedskap i kris är att hålla handelsvägarna öppna. Det känns som en extremt sårbar strategi! Vad är det som säger att det innebär att transporterna av mat går till Sverige. Kanske blir det istället som 1917 att transporterna av den mat som ändå sker i Sverige exporteras till de som kan betala bäst?
Blir det störningar i försörjningskedjan så har vi inte tillräckligt att äta i Sverige. Så enkelt är det. Om alla som kan sätter potatisar så kommer bilden att bli en helt annan. Det går att odla potatis i hink, pallkrage, odlingsbädd eller i rader. Så ut och skaffa sättpotatis och så fort jorden reder sig – sätt igång! Alla kan odla potatis och inga potatisar smakar godare än de du odlat själv. Den potatis du odlar själv har du dessutom kontroll över så den inte exporteras till Tyskland.
NATO ska förse oss med mat???
Det ursprungliga potatisupproret var 1917, inte 2017!