Det är svårt att få in svar på en enkät men nu vill vi inte vänta längre så här kommer utvärderingen av 2022 års prenumeranter. Det är alltid lite nervöst när man skickar ut en enkät på en hel säsong för även om vi träffar våra prenumeranter varje vecka och de alltid verkar nöjda så vet man aldrig vad människor tycker egentligen. I utvärderingen kan de vara anonyma och då kan missnöje visa sig som vi inte tidigare kände till. Vi vill dock väldigt gärna veta för att kunna bli så bra som möjligt. Cirka 70% av våra prenumeranter har svarat.

Vi började med en generell fråga kring hur nöjda de varit. De allra flesta ger oss allra högsta betyg medan fyra personer ger oss det näst högsta. Då blir man nyfiken. Vad finns det här att förbättra?

Att nästan 90% vill fortsätta med sin prenumeration nästa säsong känns dock betryggande. Vi vet dessutom att någon behöver sluta av skäl som inte beror på oss.

Nästa fråga handlade om skälet till varför de väljer att prenumerera och här handlar många svar om att vi har hög kvalité och att de gärna äter närodlade obesprutade grönsaker. Några nämner att vi har en stor bredd och variation på grönsakerna och att de tycker om att testa sådant de inte hittar i affären. Flera nämner också att de vill stötta lokala företag. Här kommer fyra exempel på svar.

 • Jag känner att jag själv inte har intresset eller vill prioritera odling, men äter det MER än gärna!
 • Underbara produkter & underbar producent
 • Bra. Kvalite Närodlat Ni är trevliga och kunniga
 • Dom håller genomgående excellent kvalité och är odlade på ett föredömligt sätt. Vi får tillgång till sorter jag själv inte ids odla så variationen på matbordet blir större. Dessutom lite tidigare på säsongen då era startgropar ligger lite tidigare i almanackan. 😉

Det är lite lustigt men vi har flera prenumeranter som odlar en hel del själva som i den sista kommentaren ovan. Det är ju självklart så att vi som odlar så mycket olika kan erbjuda en större bredd än den som odlar för husbehov men det borde ju ändå bli för mycket zucchini och gurka i perioder? Kul ändå.

Sedan frågade vi om det var något de ville ha mer av i kassen och här blev svaren väldigt spretiga. Tre personer vill ha mer broccoli och tre andra vill ha mer gurka. Lika många röstar för mer sallat. Två röstar för mer tomat och sedan är det en röst på varje utav morötter, blomkål, potatis, grönkål, mangold, rotfrukter, rödbetor, palsternacka, grönkål, bönor, brysselkål, kålrabbi, färska örter, portlak, persilja, purjo, färsk lök, mangold, aubergine. spetskål, blomkål, dill. Det finns också de som är nöjda så som det är och flera påpekar att det man saknat har man alltid kunnat kompletteringsköpa. Det har dock bara gällt dem som hämtat på gården då vi inte kunnat ha direktförsäljning vid utlämningen i Alingsås.

Den självklara följdfrågan på det var ju om det var någon grönsak de tyckte att de fick för ofta. De allra flesta svaren är att det varit en bra variation och en bra blandning. Några påpekar att de uppskattar att få äta efter säsong. Men även på den frågan toppade sallat med två röster. Rondini fick också två röster. Någon tyckte att de fick för mycket vitkål. En svarade att all kål och vitlök kanske inte gick åt direkt men att det ju gick att lagra.

En person svarade att de tyckte det var för mycket lök eftersom en i familjen är allergisk. Jag önskar att denna anonyma respondent talar om detta för oss om den väljer att prenumerera nästa säsong. Det kan vi ju försöka hitta en lösning på.

Ett svar gjorde mig extra glad. Det löd: Jag personligen har väldigt svårt för bönor så jag fick utmana mig själv och fick till en del rätter ändå. Det svaret kändes mycket bättre än om personen hade skrivit att den slängt bönorna. Jag tror att det blir mindre svinn när människor handlar av oss. Dels för att grönsakerna är färskare men också att många ser att det är ett stort arbete som ligger bakom och att de därför är mer måna om att äta upp det som hamnar i kassen.

I år har vi packat grönsakerna i tygkassar som prenumeranterna har haft med sig tillbaka nästa utlämning. Det har uppskattats av alla prenumeranter. Till varje kasse har vi skickat med en lapp med lite tips på hur grönsakerna kan användas och de har uppskattats av de allra flesta. En respondent gav en fyra, fyra gav en femma och resten gav högsta betyg.

Sedan skrev vi: Vad skulle vi behöva ändra på för att förbättra för er prenumeranter? (Ge oss alla tips ni har!)

 • Någon vill ha en prenumerant-träff med rundvandring (Det är redan inplanerat för 2023)
 • Två vill att vi utökar tiden för hämtning i Alingsås (Det är redan inplanerat för 2023)
 • Någon vill ha utlämningen tidigare så kassen kan hämtas på vägen hem efter jobbet (Det är redan inplanerat för 2023)
 • En person tycker att säsongen varit för lång
 • Någon vill kunna utöka till stora kassen vid vissa tillfällen och det är fullt möjligt eftersom man betalar varje gång. Bara att säga till veckan innan.
 • Någon tycker att vi ska skippa lapparna och lämna ut ett häfte i början av säsongen med all info i. Det är en idé som vi ska fundera på.

Sedan följer några kommentarer som inte egentligen svarade på frågan men som ändå är trevliga:

 • Tycker att ni är flexibla. Jag har ju fått ändra ibland.
 • Vi har inget att tillägga = ni är redan JätteBra🤩
 • Jag har inget förslag, ni erbjuder god service och goda grejer.

Sista frågan är öppen så att prenumeranterna kan meddela oss om det är något annat de vill att vi ska veta. Här klipper jag bara in kommentarerna utan kommentarer.

 • Längtar redan till nästa säsong.
 • Toppenbra med lapparna med info och tips om vad man kan göra med olika grönsaker. Sååå trevligt att få träffa på er vid grönsakshämtning!
 • Vi är så tacksamma att ni finns och kämpar på med odlingarna så vi runt omkring kan köpa förstklassiga grönsaker!
 • Vi är glada att ni orkar. Ta väl hand om er och hoppas att ni får en fin jul
 • Tusen Tack Snälla Ni för en underbart härlig säsong🌟🌻💓
 • Toppenfina grönsaker hela säsongen! Sallaten har ibland varit väldigt sandig – har ni nåt tips för att slippa skölja bladen ett å ett?
 • Tusen tack för denna säsongen! Vi ser fram emot nästa!
 • Fortsätt med det ni gör
 • Jättebra att kunna boka av ex v vid sjukdom elr semester.
 • Att ni är för jäkla bra!

Avslutar med hur många av våra prenumeranter som kan tänka sig att rekommendera andra att prenumerera på våra grönsaker:

Tack alla prenumeranter för denna säsong. Ni är underbara ni med. Ert stöd ger vår verksamhet stabilitet och kontinuitet och ni är viktiga på riktigt. Du som läser det här och inte bor i närheten av oss – leta upp någon grönsaksproducent i din närhet och se om du kan prenumerera. Det är värt att pröva!

Nu finns information om nästa säsongs prenumerationer på https://ostangsgard.se/prenumeranter/