En veckas februarilov från lönarbetet har gjort att arbetet med sädesmagasinet har gått framåt.
Det har varit kallt att jobba i huset eftersom väggarna är otäta och golv saknas men för varje dag blir huset tätare.
Det är högt till tak och när arbetet klättrar uppåt så byts golvet mot en pall för att sedan ersättas med en bockar med brädor på.
Bockarna fick sedan bytas ut mot stegar där brädor fick spännas fast med remmar för att sitta stadigt.
Till slut var det bara att inse att det inte heller räckte så från och med i går sker arbetet från en byggställning som vi monterat upp inne i huset. Väggarna kläds med råspont som grundmålas och eftersom det är så pass kallt så får det göras inne i gästrummet.
Det är roligt att se hur mer och mer blir klart. Det är många brädor och många spik som slås i.
Utsikten är bra uppifrån ställningen och det är inte så vingligt som det ser ut. Vi har fått låna en spikpistol och det känns bra inför arbetet med taket. Det känns bra att spika med vanlig hammare men när man ska fästa råspont uppåt i taket kommer en spikpistol att underlätta arbetet.
Lasse och Agneta har påbörjat montering av sista fönstret.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard

Torsdagen den 22 maj drar marknaden igång på Stora torget i Alingsås!
I år kommer vi dessutom att ha några nya säljare på plats.
Vi kommer att hålla öppet 13.00-17.00 så vi stänger en timme tidigare än tidigare år för att vissa av säljarna även vill hinna med @reko.alingsas jämna veckor.
Vi ser verkligen fram mot säsongen och mot att kunna leverera tomater, gurka, blomkål, majs och annat som smakar mer och annorlunda (godare) än de ni hittar i vanlig butik. Allt skördas inför marknaden så färskare är svårt att få tag på. Vi kommer också att ha utlämning av grönsakskassar i samband med marknaden så om du vill prenumeraera på grönsaker så gå in på vår webbsida för mer information.
18 timmar sedan











Vi har haft en fantastisk permakulturvecka med besök från @helena_ullmark Helena von Bothmer och @susannerorum. Båda våra barn med respektive har också varit med och vi har designat delar av gården men framför allt funderat över en kommande generationsväxling. Spännande och utmanande tankar och idéer som vi skriver om i det senaste blogginlägget.
1 dag sedan
På studiebesök hos Magnus på @trampverkstan där alla maskiner drivs av fot eller handkraft. Magnus kan ta fram nästan vilka profiler som helst. Vi har till exempel fått hjälp att skapa kopior av golvlister och dörrfoder som finns kvar i vissa rum på vår gård så vi kan ersätta lister från 70 och 80 talet.
Magnus demonstrerade och sedan fick vi själva pröva. Det är något visst med gamla hantverk.
#byggnadsvård #trähantverk
2 dagar sedan

Pilkoja på gång. Första steget mot en ny yta på gården. Spännande att se utvecklingen framöver. Designen är gjord av två generationer på gården gemensamt. Första steget på en framtida generationsväxling.
3 dagar sedan

En dag med detta goda gäng på @trampverkstan. Solsken dessutom. Nu laddar vi för kvällens Glada Grisen. #denpengafriapubenpåöstäng
5 dagar sedan

Det växer i förodlingen. Köldtåliga växter bor nu mer i ett bubbelplasttält i glasväxthuset som har nytt tegelgolv av återvunnet tegel. #odla #grönsaker
1 vecka sedan

Som vanligt så är det överfullt i förodlingen trots att vi planterat fyra bäddar i tunneln och burit ut 16 brätten med det mest köldtåliga till bubbelplast-tältet. Inga fler nätter med minusgrader nu tack. Vi vill kunna bära ut alla brätten nu när ljuset är tillräckligt för att odla utan lampor.
2 veckor sedan


Sedan en tid tillbaka har vi slutat köpa yoghurt, halloumi och fetaost och gör istället vår egen yoghurt, grillost och salladsost. Vi har turen att ha en ekologisk mjölkbonde i byn där vi kan köpa mjölk.
Vi slipper massa onödiga förpackningar, vet att djuren har det bra och vi vet att det inte är några tillsatser eller konstigheter i.
När vi flyttade ut till gården fanns det sex mjölkbönder i kommunen. Nu finns det bara tre kvar och två av dem lägger snart av. En enda mjölkgård kvar i kommunen!!!
Samtidigt kommer jordbruksverket med nya regler för alla som vill hålla djur i liten skala (hobby). Reglerna för bland annat yta för djuren blir mycket strängare. Jordbruksverket själva säger att det är för att när man håller djur i liten/icke kommersiell skala så behöver vi inte väga in samhällsekonomin så då kan vi ha strängare regler. Men var det inte nu vi skulle öka beredskapen och stärka den svenska livsmedelsproduktionen?
#mejeri #småskaliglivsmedelsproduktion #resiliens #ost #vadhållerdepåmed
2 veckor sedan
Lämna ett svar