Sichuanpeppar

Nu har vi skördat årets sichuanpeppar. En bricka full som nu ska torka.

Vi planterade vår buske 2015, de två första vintrarna frös den ner och såg ganska död ut men nu klarar den vintrarna bra. Den blir större för varje år och ger också större och större skörd. Just nu är det en två meter hög buske med många stammar men den kan bli stor.

Sichuanpepparn kommer från Sichuan-provinsen i sydvästra Kina och kan bli upp till 5 meter hög. I Kina används framför allt skalet runt de små bären som krydda. De små kärnorna bör rensas bort då det annars känns som man fått grus i maten. Sichuanpeppar ingår i den kinesiska kryddblandningen fem kryddor.

I Japan använder man mest de färska bladen som är mildare och har en mer uttalad citrussmak än bären. Dessa används för att smaksätta grönsaker, soppor och nudelrätter. Om man tar ett blad och gnuggar det mellan fingrarna så luktar det otroligt gott.

Sichuanpeppar tillhör släktet Zanthoxylum och finns i flera varianter. Kinesiskt pepparträd Zanthoxylum simulans och Japanskt pepparträd Zanthoxylum piperitum och det finns även en härdigare amerikansk variant Zanthoxylum americanum. Växten tillhör vinrutexäxter och är närmast släkt med citrusfrukter som apelsin och citron. Det är alltså inte alls släkt med peppar.

Det går att ta sticklingar på sichuanpeppar men det är inte helt enkelt. Vi har prövat utan att lyckas. Lättare är att föröka genom att så frön som först får stratifieras över vintern. Det har vi ännu inte prövat men vi ska testa med några i år.

Sichuanpeppar finns att beställa hos Plantido och Cramers. Plantido har även den japanska och amerikanska varianten.

Vi är väldigt förtjusta i vår sichuanpepparbuske och tycker mycket om smaken. När man får in den i munnen smakar den mycket. Först känner man en citrussmak, sedan ökar salivavsöndringen och till sist blir munnen lite bedövad. Inte oangenämt utan en kvillrande känsla. Ibland känns det som att det kommer en droppe väldoftande bensin på tungan.

Innan vi köpte vår gård var vi på en halvårslång tågluff i Asien och spenderade en hel del tid i sichuanprovinsen. Där användes frukten i många maträtter, ibland utan måtta. Då blir det inte längre angenämt för oss som inte är vana, vi fick skrapa bort kornen från vår mat.

Vår buske är den kinesiska varianten men vi är sugna även på en japansk.

3 kommentarer

 1. Anna Sandkull , Vitemölla Kivik

  Tack för ditt utförliga svar om Sichuanpeppar. Jag köpte en buske för säkert 10 år sedan som jag planterade i en stor kruka. Den har växt till drygt en meter.
  Först förra året blommade den och jag kunde skörda en handfull korn. I år fick jag kanske lite mer än en dl. Jag trodde inte att den tålde frost så jag tar in den i vårt orangeri varje vinter. .
  Jag bor på Österlen Skåne med ganska milda vintrar men med lömska frostnätter på minus 10 grader vissa år,. var bor du som kunde plantera din buske utomhus?
  Hälsningar
  Anna Sandkull

  • Ylva Lundin

   Hej!

   Vi bor utanför Alingsås i zon 3-4. Vi har planterat busken i vår skogsträdgård där i har relativt bra mikroklimat. De första åren frös den ner något men nu klarar den sig bra och vi har ju haft långa perioder med minusgrader här.

 2. Mikael Karlsson

  Så otroligt roligt att läsa! Och inspirerande 🙂 vi sålde i våras 20 sjön och ett kom upp. På hela sommaren växt eller kanske till fyra centimeters höjd, i augusti planterar jag den i min special- jord och satte en växt lampa över nu är det en och en halv meter!

  Funderar på att plantera ut den till våren. Vi bor i östra Sörmland nära kusten på gränsen mellan Odlingszon två och tre så det låter nästan som den skulle gå att kunna plantera ut här!

  Ps. Jag blandar min egna jord. Ca en tredjedel blomsterjord en del sand en del lera lilla jord och så lite kompost och ”vanlig jord@

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑