Skörda för REKO-ring

Idag har vi fått en ny upplevelse. Att skörda till REKO-ring är helt annat än att skörda till marknad. När vi ska till marknaden går vi ut på morgonen och skördar lite av allt som är skördeklart. Några pumpor, alla tillräckligt stora squash, rödbetor så mycket vi tror går åt, alla skördeklara bönor osv. Vi gissar ungefär hur mycket som kommer att gå åt och har blivit ganska bra på att gissa ungefär rätt på mycket. Den här gången är allt färdigställt. 22 likadana kassar + en bestämd mängd spenat, bönor, grönkål och honungsburkar. Det gjorde att vi inte behövde tänka alls idag på morgonen utan skördelistan var klar. 44 gula och 22 röda lökar, fem kilo bönor, sex kilo spenat, åtta kilo grönkål, och 88 rödbetor.

Vi hade förberett dagen genom att ställa ut kassar i lådor i butiken. Varje kasse var märkt med namn, nummer på kassen, vad kunden beställt samt vad kunden ska betala. Sedan skördade vi allt och först när allt var färdigskördat började vi packa kassarna. Det tar ett tag att skörda åtta kilo grönkål. Som tur är så kom vår wwoofare André tillbaka igår. Några som har beställt både en hel kasse och något som vi skördat till kassen fick t.ex. mangold, sallat eller sockerärtor istället. De hade vi inte så mycket av så det räckte till alla kassar. Bönor och sallat packade vi i små papperspåsar. Det känns bra att undvika plastpåsar. Kunderna vet att de har beställt grönsaker för ett värde av 150 kronor (men de kommer att få lite mer än så) och de vet att de får minst fem olika sorter men har inte någon aning om vilka. Skörden gick idag mycket fortare än vad det gör en marknadsdag i och med att vi kunde koncentrera oss på ett fåtal grödor. Det blev dock en tråkigare skördedag då just mångfalden alltid brukar få oss på bra humör. Det som är bra med att skörda till REKO-ring är dock att vi kommer att åka hem helt tomhänta, om ingen glömmer att hämta ut sin påse. Efter en marknadsdag har vi alltid gissat fel på någon gröda som vi själva måste ta hand om när vi kommer hem. Lördags- och söndagsmiddagarna hemma hos oss består nästan alltid av överbliven mat från marknaden.

Fördelen med att sälja på marknad är däremot att kunderna alltid blir nöjda. De ser vad de köper och väljer det de vill ha. Det innebär att de oftast vet vad de ska göra med grönsakerna. Nu vet vi inte om de blir glada över det vi plockat i kassarna. Kanske vet de inte hur de ska använda mangold, grönkål eller spenat? Det finns en viss risk för att de inte blir lika nöjda som marknadskunderna. Vi håller tummarna för att de ska bli nöjda i alla fall.

2 kommentarer

  1. Nicola

    Ett tips: packa i ett litet flygblad med en enkel recept för de ovanligare grönsaker. Alla kan ju googla för en recept, men det känns bättre om det är något rekommenderat just från er.

    • Ylva Lundin

      Jag har just satt mig för att göra ett inlägg med recept från oss på bloggen. Alla papper som man lägger i kassar med grönsaker blir våta. Kommer att länka till mina kunder så fort jag är klar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑