Stenmjöl

Vi har länge funderat kring att tillsätta stenmjöl till våra odlingsbäddar. När vi hade kolonilott för några år sedan hade vi kompisar som borrade för bergvärme så då var vi där och hämtade resterna efter borrningen och spred ut i odlingen. Vi hann dock inte uppleva någon skillnad eftersom vi köpte gård året efter. Nu har vi läst på och funderat och kommit fram till att det är ännu bättre att tillsätta stenmjöl från vulkaniska bergarter. Det har vi ju inte häromkring så nu har vi beställt en storsäck med Baralith- GSP från företaget BARA mineraler.

”Baralith-GSP består av den vulkaniska bergarten basalt och förser växterna med kalcium, magnesium och naturligt lättupptagna spårämnen utan att påverka mikrolivet i jorden negativt.”

Enligt anvisningarna ska man sprida ut 0,5 kilo per kvadratmeter första året och sedan 0,25 kilo per kvadratmeter följande år.

Vi räknade fram och tillbaka och kom fram till att det lönar sig att köpa en storsäck. Vi kommer att ha gott om stenmjöl i många år framåt men eftersom frakten på så tunga saker är så dyr och alternativet annars var att köpa en stor mängd 25-kilos säckar så bestämde vi oss trots allt för storsäck.

Storsäcken anlände med lastbil och lyftes in i ladan på en pall vilket gör att vi med hjälp av vår pallyft kan flytta den trots att den väger 1,16 ton. Innehållet är väldigt finmalet och dammar rejält. Innehållet skulle alltså räcka till 2320 kvadratmeter och det är väldigt mycket mer än vad vi tänker odla upp. Vi lär ha en del över om någon annan odlare i närheten vill pröva.

Stenmjölet innehåller:

 • Järnoxid 12 %
 • Kiseldioxid 43%
 • Magnesiumoxid 16%
 • Kalciumoxid 10%
 • Lermineral 10%
 • Naturliga mineraler och spårämnen

2013 gjorde man ett försök för att jämföra odling av kål med och utan stenmjöl vid Hovdala slott. Trädgårdsmästaren Georg Grundsten ville göra en jämförande test. Det gick inte att slutföra testerna för någon åt upp en del av grönkålen.  Det var harar som tog sig in i odlingen och de valde att äta av den grönkål som växte i jord med tillsatt stenmjöl hellre än den som växte i normaljord. Han blev intresserad och skickade in grönkålen för analys. Analysen gav ett intressant resultat. Halterna av magnesium, kalcium, strontium och järn var rejält högre i stenmjölsgrönkålen samtidigt som halterna av skadliga ämnen som aluminium, koppar, krom och nickel var väsentligt lägre. Många människor inklusive oss själva köper idag magnesiumtabletter, järntabletter och annat tillskott eftersom vi får i oss för lite av dessa mineraler via kosten. Om det fungerar med att tillsätta stenmjöl i odlingarna för att slippa köpa dessa tabletter så är det en stor vinst.

Enligt företaget så ger inblandningen i jorden friskare, kraftigare och stabilare plantor som blir mindre mottagliga mot svampsjukdomar och insekter. Vår gård har varit konventionellt brukad i många år även om inga bekämpningsmedel har används på många år på de fält där vi idag odlar grönsaker. Vi har sandig jord med dålig mullhalt och en av våra viktigaste uppgifter för att på sikt få riktigt bra grönsaker är att vårda jorden. Vi tillför därför mycket stallgödsel och täcker jorden med organiskt material. Redan nu efter två år märker vi att jorden är bättre. Vi inser dock att det tar tid innan man har en riktigt bra jord och tänker att stenmjöl, organiskt material, EM och bokashikompost kommer att samverka för att hjälpa oss med vår grönsaksproduktion.

Stenmjöl kan även tillsättas till krukor för inomhusodling. Då tar man 1-3 matskedar per krukväxt och blandar i jorden. Det kan man upprepa två gånger om året. Produkten är godkänd enligt KRAV´s regler för växtodling.

Mer information finns på www.baramineraler.se och försöken vid Hovdala slott kan man läsa om i den här artikeln

4 kommentarer

 1. Kurt

  Mineraler i stenmjöl brukar vara hårt bundna och löses inte enkelt ut

  http://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/forskningsnytt/FLN99-07/FLN99-07F.HTM
  http://www.atl.nu/lantbruk/stenmjol-okar-inte-tillvaxten/

  • Ylva Lundin

   Tack för kommentar Kurt. Intressant läsning. I den första artikeln använde de ju som tillsats till gödsel och inte i växtodlingen så kanske har det inte någon bäring eftersom den inte säger något om växters förmåga att plocka upp mineraler. Den andra artikeln visade ju inte på något forskningsresultat var det gäller mineralinnehåll i växter (hade varit roligt att ta del av det) men mannen från SLU trodde ju att det skulle kunna ge ökat mineralinnehåll. Ökad tillväxt kunde inte påvisas – men det är inte heller vad vi eftersträvar. Men det är bra med seriösa artiklar. Man hoppas ju att SLU går vidare med detta och gör en riktig studie av om växterna tar upp mineralerna eller ej.

 2. Sereli

  Jag ska köra med vulcaniska bergarter såklart. Har ni kollat ZeoBas, innehåller basaltstenmjöl och zeolit; zeolit (Clinoptilolite) är en naturlig mineral med stor vattenhållande förmåga. Kanske det finns skillnad. mellan den ni använder och detta, eller? – svart att välja mellan många varianter.

 3. C. Heitmann

  Läste för många år sedan att, för att frigöra mineralerna, bör man blanda in mjölet först in i komposten.
  Bakterierna gör där ett bra job.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑