På Hjo folkhögskola kan man gå en kurs i självhushållning som leds av Jonas och Sanna Ringqvist. Den är populär och uppskattad. De brukar komma till oss för studiebesök och det roliga med den här gruppen är att de inte bara är intresserade av grönsaksodling utan av alla delar av gårdens verksamhet.

Det är förmodligen enda gruppen studiebesök som börjar besöket med att hänga ut nyskördad lök på bilen för att den ska torka i solen.

Vi brukar inleda med en presentation av gården och bakgrunden till varför vi befinner oss här och lämnade vårt bekväma radhusliv för ett liv på landet.

Sedan tar vi en rundvandring på gården mellan fika och lunch. Idag började vi med äppelodlingen och hönorna.

Sedan visade vi och diskuterade vårt inlånade sågverk. Vi försöker ta tillvara hela trädet som vi fäller så en del blir brädor och det som inte duger till brädor blir ved. Sågspånen använder vi till strö till hönsen och bark och andra grövre rester lägger vi i gångar som täckmaterial.

Jonas gick igenom biodlingen och problem och glädjeämnen med den.

Sedan blev det skogsträdgården innan lunch och frågestund och visning av det vi inte hann med innan lunch. Därefter blir det ett arbetspass. Idag stängslade vi i hagen och i ärlighetens namn var det nästan för varmt för det.

Vi hade förberett skottkärror med spätt och släggor. Våra wwoofare har kluvit och spetsat ekstolpar som skulle sättas ner i hagen så vi kan göra en fålla.

Tanken med det är sedan att utifrån fållan där djuren kommer att ha tillgång till vatten så kommer vi att göra flera indelningar av betet för att djuren inte ska beta av allt det godaste på hela betet på en gång. På så sätt så kan vi låta dem gå i en fålla först och sedan flytta dem till nästa fålla för att första fållan ska få vila.

Alla fick var sin stolpe att sätta upp och först fick de göra hål med ett spett och sedan slå i stolpen med släggan.

Mycket av stolpen ska ner i marken så inte tjälen gör att den lutar snett efter vintern. Därför är stolparna ganska långa och för en del blev det för högt men det var kreativa deltagare som löste problemen som uppstod.

Det är för sådana här tillfällen som vi har köpt på oss många spett. De räckte för dagens arbete men vi upptäckte att vi saknar släggor. Vi har fem men ska man vara många för att stängsla så går det åt många släggor. Det blir till att hålla utkik på kommande loppisar.

Efter arbetspasset satte vi oss i skuggan och tog en avslutande frågerunda innan det var dags för deltagarna att åka hem. Då tog Jonas, Sanna och jag (Ylva) ett möte i trädgården för att diskutera ett eventuellt kommande gemensamt projekt. Mer om det en annan gång.