Studiebesök på Jonslundsäpplet

Idag var vi med projektgruppen ”Gårdssamverkan och mobilt musteri” på studiebesök på Jonslundsäpplet och blev rundvisade av Roland Ölander. En ekologisk äppleodling som varit igång sedan 2002. På två hektar finns över 1000 träd och mer än 120 sorters äpplen. Vi vandrade runt bland äppleträd i raka rader, lagom höga för att vara lätta att plocka. En sak som vi reagerade på var att det växte gräs under alla träden. Vi har tidigare hört att man bör ha bar jord under äppleträd för att gräset ska stjäla för mycket näring. Enligt Roland har det ingen betydelse. Han klipper gräset och låter det ligga kvar som näring åt träden. Ingen annan gödning tillförs utöver fallfrukt och gräsklipp. Träden ger 10 ton äpplen om året varav hälften tas till vara och resten får ligga kvar på marken som gödning.

Runt varje träd satt ett stabilt skydd som skyddade framför allt mot grästrimmern. Det såg väldigt trevligt ut till skillnad från de äppleodlingar som har bar jord under träden. En fördel med gräs är dessutom att man slipper jordbakterier på äpplena som trillar ner plus att de landar mjukare. Vi tittade på mängder av träd av olika sorter. Varje ny sort hade en skylt med namn på. Jonslundsäpplet är en unik lokal sort som påminner om Transparente Blanche.Alla äpplena finns föredömligt listade på www.jonslundsapplet.se. Många sorter hade vi hört talas om tidigare som Katja och Aroma men det fanns också väldigt många sorter som vi aldrig hade hört namnet på. En del sorter blev vi sugna på att skaffa oss så småningom bland annat Birgit Bonnier och Huvitus.

Vi pratade grundstammar, ympris. Grundstammarna köper Roland från Rögle Plantskola och ympris från Brunstorps Gård och Julita genbank. Vi pratade beskärning, ympning och sjukdomar. Roland visade exempel på träd som var sjuka av kräfta och träd som hade fått sprucken bark för att temperaturen växlat hastigt.

Platsen är ganska utsatt för blåst och därför har de planterat lähäckar av buskvide. En fördel med buskvide är dessutom att bina gillar vide som blommar vid en tidpunkt när det inte finns mycket annat. Bland äpplena fanns också flera paradisäppleträd för pollineringens skull samt buskar av aronia som blandas i viss  äpplemust med 5 %.

Skörden säljs som äpplen och must i butiker i  närområdet. Sedan 2008 har man också en gårdsbutik i ladugården som är öppen på lördagar under höstarna. I ladugården finns också ett litet musteri med en 80 liters hydropress. Musten tappas på glasflaskor i olika storlekar.  Senaste projektet på gården var att bygga ett kylrum där äpplen kan förvaras i 1-4 grader för att öka hållbarheten. Vi fick provsmaka både vanlig äpplemust och den med inblandad aronia. Väldigt gott. Äpplemusten är ganska söt medan den med aroniainblandning hade en liten vuxnare smak.

På måndag ska vi hämta våra 75 äppleträd som ska planteras ihop med de som vi ympade själva förra våren. Vi hade sett ut en yta där de skulle stå men nu med ny kunskap och nya infallsvinklar måste vi kanske tänka om. Träden ska planteras nästa lördag så innan dess lär väl nya planer ha fallit på plats.

Projektet Gårdssamverkan och mobilt musteri har fått stöd från EU:s jordbruksfond genom Leader Göteborgs insjörike.

2 kommentarer

  1. Kurt

    Skall ni hämta färdiga äppelträd, eller grundstammar?

  2. Ylva

    För två år sedan beställde vi 75 äppleträd genom Kirsten Jensen på Länstyrelsen. Det är tre olika sorter ympade på P60 stammar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑