Lindbloms frö var tredje stoppet på vår resa. Genom åren har vi handlat många 100 000 tals frön från Lindbloms och alltid varit nöjda. Nu besökte vi deras provodling för att få veta mer om hur de arbetar. Lindbloms köper in alla sina fröer. Det mesta kommer ifrån Tyskland. Alla fröer groningstestas och innan nya sorter får plats i sortimentet så provodlas de för att se om de passar i svenskt klimat och ifall de är odlingsvärda.
Ninni Henriksson tog emot oss och berättade om verksamheten som startade redan 1984 av Leif Lindblom. Sedan 2020 drivs företaget av en grupp personer varav flera är tidigare anställda. Huvudfokus ligger på att säkra tillgången på ekologiska fröer och i huvudsak sorter med ursprung i Europa. Lindbloms tillhandahåller även odlingstillbehör och vi köper rensjärn, pluggbrätten, kålnät och mycket annat genom dem. Det är ett av de företag som vi handlar mest ifrån så därför kändes det fint att få besöka dem. Susanne Rörum hade fixat besöket och gjorde oss sällskap under hela dagen.
Provodlingarna är inte så stora men tanken är att utöka dem allteftersom det hinns med.
I provodlingarna testar de även material som de eventuellt kommer att ta in till försäljning som denna marktäckning gjord av papp.
Lindbloms odlar alltså inte själva fram några fröer utan provodlingen är till för att testodla sorter som de vill ta in i sitt sortiment. Få fröfirmor odlar fram egna fröer i Sverige. Det är i princip bara nordfrö som är en relativt nystartad fröfirma där all fröer är svenskodlade. Deras andel av den svenska frömarknaden är dock försvinnande liten. De flesta av deras fröer odlar de inte själva utan köper in av olika odlare runt om i Sverige. En annan firma där man kan hitta svenskodlat frö är Runåbergs. De odlar dock många av sina fröer i Portugal så köper man därifrån vet man inte var fröet är odlat (även om de säkert svarar på det om man frågar). Förutom dessa två så är alla fröfirmor i Sverige fröförmedlingsfirmor likt Lindbloms. Många av dem tar sina fröer från samma ställen i till exempel Tyskland.
Det som är positivt med Lindblom och som inte gäller för alla fröförmedlingsfirmor är att de provodlar alla sorter innan de tar in dem i sitt sortiment och att alla fröer groningstestas. Det gäller så vitt vi förstår inte alla fröfirmor. Alla fröpåsar är handpackade i Hammenhög där Lindbloms hyr lokaler sedan de ursprungliga lokalerna vid provodlingen blev utsatta för mordbrand för några år sedan.
Sen åt vi en mycket god lunch på Stjärnbryggeriet innan vi åkte ner till havet och åt glass och några tog ett dopp.
Eftermiddagen och kvällen ägnades åt en kulturfestival ”(p)Art of the biomass” på Gylleboverket innan det blev mer trädgårdshäng.
Del 1: Strömmaköp Gammelgård
Del 2: Jeppa S Trädgård
Del 4: Lilla Skräddarröd
Del 5: Skogsträdgårdens växter
Lämna ett svar