Andra halvan av söndagen spenderade vi hos Skogsträdgårdens växter som är en plantskola utanför hör där de säljer perenna ätbara växter. Tanken är att tillhandahålla ätliga och användbara perenner, buskar och träd som kan samodlas i ätliga ekosystem som liknar skogsbryn. Men Hanna Jönsson och My Kjellberg som driver plantskolan bor också på den mark där de driver upp sina plantor och vi fick en rundvandring av Hanna.
Hanna och My köpte en bit mark 2018 men då var det bara åker med lite träd i kanterna. Platsen låg strategiskt bra nära Höör och Holma folkhögskola. Hanna och My har var sitt företag men driver Skogsträdgårdens växter gemensamt. Här driver de upp plantor från frö och sticklingar som de sedan har till försäljning.
De använder torvfri jord till alla plantor och säljer egenuppdragna plantor och inte inköpta.
Plantorna står på ebb och flodbord i plast men allt är mycket smakfullt inbyggt i trä. De använder bakar med barken på till mycket vilket ger platsen en speciell känsla. Själva skogsträdgården var omgärdad av ett staket byggt av bakar.
Än så länge har de en byssja som gemensamhetshus men planen är att bygga ett större hus där de kan ha gemensamma lokaler. Just nu bor Hanna i en husvagn och My i ett annat litet hus men på sikt tänker de sig att fler ska bo på platsen i Tiny houses och kunna utnyttja det gemensamma huset.
Vi tog en fika undan regnet och lyssnade mer på Hannas fascinerande tankar och planer. Det är roligt att träffa människor som drivs av egna visioner och har egna genomtänkta tankar kring hur de vill utveckla sin verksamhet och sina liv.
De har redan en damm för bevattning på en kulle ovanför övriga marken där de samlar regnvatten men fler dammar är på gång.
Sedan vandrade vi vidare upp mot eken där Hanna har sitt hus och sitt eget företag.
På vägen passerade vi nyplanterade träd och buskar som på sikt ska bilda en egen skogsträdgård på platsen.
Under eken, som också är namnet på Hannas företag, har hon byggt ett tak och parkerat en husvagn där hon bor.
Det märks att Hanna gillar att hitta på egna lösningar och att bygga saker.
Här finns ett utekök och förvaringsytor.
Uppifrån taket under eken ser man ut över plantskolan.
Plattformen var byggd av diverse böjda plankor med ett plåttak under så det blev vattentätt under.
Utanför fanns en odling av annueller och perenner i en cirkel.
Det mesta som växer här är perenner och det finns verkligen många ätliga växter vi skulle kunna nyttja mer i våra kök.
Rosenkvitten istället för citron i saft och marmelad, olika gröna blad istället för spenat.
Husvagnen och taket syns knappt från håll utan är väl dolda under eken.
Sedan shoppade vi loss. För vår del så blev det mest växter som vi ska ha som bottenskikt i skogsträdgården hemma på Östäng. Vi tänker också försöka uppförstora de vi själva tycker bäst om att äta så de på sikt kan ingå i våra grönsakskassar och finnas i butiken.
Har du vägarna förbi rekommenderar vi verkligen ett besök på Skogsträdgårdens växter. De gör ett viktigt jobb för alla oss som vill skapa perenna hållbara system.
Vill ni höra mer om deras resa så titta på filmen ”Perennial vegetables – ”Under the Oak, Plants of the forest garden”
Sista stoppet på resan blev på Jeppa S lager i Osby. Denna gång var det inte något studiebesök vi skulle göra utan bara inköp. Eller bara och bara – det blev en hel del.
Två tremeters valnötsträd stoppades in först och sedan skulle några citrus, persikor, plommon, päron, blåbärstry och flera andra in.
Det var inte helt enkelt och det krävdes tålamod och samarbete för att det överhuvudtaget skulle gå. Vi hade ju dessutom annan packning och växter från tidigare stopp att ta hänsyn till.
Man kan tro att det är fullt och en del av oss gav nästan upp.
Men en del bekymrade miner senare så kunde vi innifrån hålla i växterna och få igen luckan.
En nöjd reseledare fick sitta granne med två valnötsträd men så var vi äntligen på väg.
Vi skulle köra raka vägen hem men så fick vi plötsligt en varningssignal från bilen och sedan var punkteringen ett faktum. Eftersom det var en hyrbil var det ingen av oss som visste var reservhjulet låg och vi befarade att vi skulle behöva ta ut alla växter för att få fram det.
Sen insåg vi hur farligt det skulle vara att byta däck på E4:an och ringde bärgare, krälade ur bilen och upp i skogen för att vänta. Det tog ett par timmar innan bärgare och skyddsbil var på plats och det är förvånande många som kör extremt fort och nära. Sen fick vi åka bärgningsbil och reservhjulet satt lyckligtvis under bilen. En bra stund efter midnatt var vi hemma igen.
Alla inläggen hittar du här:
Del 1: Strömmaköp Gammelgård
Del 2: Jeppa S Trädgård
Del 3: Lindbloms frö
Del 4: Lilla Skräddarröd
Lämna ett svar