Vår bagge Totoro är inte snäll mot tackorna. Det skapar problem. Ibland kan man ha baggen gående hos tackorna även under högdräktighet och lamning men när Totoro började stånga de högdräktiga tackorna i magen så fick vi ta honom ifrån dem. Alternativen i det läget är att låta honom gå till slakt, sälja honom till någon annan eller skaffa honom en kompis. Vi vill använda honom för avel även nästa år så vi ville helst behålla honom. Han är en mycket fin bagge som har gjort sitt jobb bra. Alla tackor är dräktiga och han var inte dum mot dem så länge han fick betäcka dem. 

Vi valde därför att skaffa en bagge till. Det är inte en bagge som ska få betäcka någon tacka utan helt enkelt en bagge som vi ska ha som sällskap åt Totoro och kommande baggar. Tanken är att han ska få stanna på gården tills han blir gammal. Vi hämtade hem honom men åkte vägen om veterinären för att han skulle få en stelkrampsspruta. Nästa vecka ska han få spruta nummer två och sedan ska han kastreras. Baggarna har fått stå hopträngda i en liten box för att de ska vänja sig vid varandra och för att de ska kunna göra upp i rang utan att någon blir skadad. Det har de gjort, så i helgen var det dags för betessläpp även för dem. 

Vi har stängslat in en del av skogen där vi tänker att de ska få gå i sommar. De kommer att gå hårt åt buskskiktet och se till att hålla sly och annan undervegetation i schack. Denna del av skogen har varit betesmark förut och vi vill att det åter ska bli ett fint skogsbete. Glesa träd med mycket ljusinsläpp som ändå ger skugga är målet. Vi har tagit bort alla, i alla fall nästan, granar från skiftet och låtit de största tallarna, några enar och en och annan ek vara kvar. Gräset kommer att växa till under när ljuset tränger ner.

Vår stora damm ingår i skiftet liksom en liten plätt med gräsmark där vi ser till att baggarna har mineraler, salt och vatten. På så sätt så ser vi dem regelbundet även om skiftet är stort och där finns många gömställen.

Efter att ha stått instaplade en period så är det gott med färskt gräs. Även om vi slagit färskt foder till dem morgon och kväll så är det något visst med att få beta själv. Vi var länge tveksamma kring hur vi skulle lösa baggproblemet men nu känns det bra. Vi får visserligen en mun till att mätta men så länge djuren är nöjda så känns det bra. Totoro och Enok har blivit värsta kompisarna! De går inte många steg ifrån varandra. De stångas då och då, men Enok viker under efter några smällar och sedan betar de tillsammans eller vilar intill varandra igen.