Att gödsla ut fårbädden är en syssla som från början var en av de mest krävande vi hade på gården men som idag, med hjälp av fossil energi, går på tre och en halv timme. I början tog det en vecka. Vi jobbade inte en vecka konstant, för det var för tufft, men under en veckas tid la vi många timmar varje dag. Det stinker.
Vi gör fortfarande en liten del för hand. När tackorna har lammat så flyttar vi dem från ströbädden till lammboxar på en ny yta. Där blir det som en ny ströbädd men den är inte speciellt gammal eller svår att gödsla ut. Vi kommer inte in med traktorn där så vi slänger helt enkelt in materialet i den del där vi numer kommer in med traktor.
Vi vill få ut ströbädden så snabbt som möjligt efter det att fåren kommit ut på bete.
Men som alltid så kommer det mer akuta saker emellan. För några veckor sedan slängde vi över material till huvudbädden men sedan har saker hänt så det dröjt. Idag var det dock dags.
Från början gjorde vi allt arbete för hand. Med hjälp av bredgrepen bröt vi upp bädden som vi sedan lassade upp i skottkärror för att köra iväg till gödselplattan. Det var varmt, svettigt och det stank. Ett tufft jobb helt enkelt. Vi tröttnade efter ett par år och så berättade en långgranne att han hyrde en bobcat för ändamålet. Vi hängde på och så hyrde vi en bobcat tillsammans med långgrannen och använde den för att gödsla ut med. Den tog inte så mycket åt gången och var ganska långsam men det var ändå mycket bättre än att göra jobbet för hand.
Med hjälp av bobcaten lassade vi upp materialet på gödselspridaren och den matade sedan ut bädden i en uppfluffad sträng. Från början när vi gjorde jobbet för hand så brände inte bädden så bra men med hjälp av gödselspridaren så löste sig det på ett bra sätt.
Det är lite förargligt att ha en traktor och inte kunna använda den till en sådan här syssla så till slut bestämde vi oss för att göra något åt saken. Vi tog helt enkelt bort golvet i fårstallet.
Sedan ersatte vi det murkna trägolvet med stenmjöl.
Det gör att vi numera kan köra in med vår egen traktor och slipper hyra bobcat. Vi har köpt en gripklo till traktorn så jobbet går smidigare eftersom lassen blir större och traktorn rör sig framåt i snabbare takt.
Den gamla Same-traktorn låter ganska mycket på grund av ett hål i grenröret. Det är ett runt hål, något mindre än en snusdosa.
Vi använder fortfarande gödselspridaren för att fluffa upp ströbädden.
Det här är en av alla sysslor som blir så mycket lättare om man tar hjälp av maskiner. Vi kan göra sysslan för hand, vi har gjort den för hand förut och blir det nödvändigt så kan vi återgå till att utföra den förhand – men ska vi orka med gården i nuläget med alla sysslor vi har så underlättar maskiner enormt mycket.
Vi försöker skapa en verksamhet på vår gård som kan klara sig utan fossil energi. Sysslorna ska kunna gå att utföra utan maskiner men så länge vi bara är två personer som bor och arbetar på gården så tar vi hjälp av traktorer när vi behöver förflytta tunga saker som timmer, storsäckar med material och som nu – ströbädden.
Lämna ett svar