Sedan några år sedan odlar vi vår potatis under halm eller ensilage istället för att kupa med jord. Det viktiga för potatisen är att solen inte kommer åt så att potatisen blir grön men potatisen verkar bry sig mindre om vilket material som täcker den.

De första åren på Östäng odlade vi potatis med hjälp av traktor på vanligt sätt. Vi drog upp kupfåror och la i potatisen och sedan kupade vi ett par gånger under säsongen. Men eftersom vi inte vill använda traktorn i grönsaksodlingen så började vi så småningom göra samma sak fast för hand med hjulhacka. Till den går att köpa en enkel kup.

Ju fler år vi odlar och ju mer vi lär oss om odling desto ovilligare blir vi att gräva/plöja i jorden. Vi märker en enorm skillnad på vår jord idag mot när vi först tog över gården. Då var jorden stenhård och nästan helt utan maskar. Nu finns inte någon plogsula kvar och jorden kryllar av liv. Vårt sätt att bruka jorden gör något med den så den blir mer och mer lättarbetad och mikrolivet ökar.

Idag odlar vi potatis i våra fasta bäddar utan att gräva. Vi lägger helt enkelt två rader potatis ovanpå jorden och täcker med ett tunt lager ensilage/hö/halm beroende på vad vi får tag på. När potatisblasten växer igenom täcket så fyller vi på med mer. Det gör vi cirka fyra gånger per år. Filmen nedan är ifrån idag och det är tredje täckningen för året.

När det är dags att skörda lyfter vi på täckmaterialet och tar upp potatisarna. Vi får känna efter med handen i den översta jorden för ibland växer det potatis nere i jorden trots att vi startar ovanpå.

Eftersom sniglarna gillar att gömma sig i täckmaterialet så är det viktigt att vara noga med snigelklippandet varje morgon så här på våren/försommaren. De är lätta att upptäcka när de kryper upp på potatisblasten och vi klipper dem med järnferramol och låter dem sedan ligga. Det gör att nya sniglar dras till de döda och äter av järnferramolet. På så sätt dör än fler sniglar.

Är då detta ett tidseffektivt sätt att odla potatis? Nej inte alls. Det hade varit mycket mer tidseffektivt att använda traktorn. Potatis är nog en av de grödor som lämpar sig mest för traktordriven odling och det hade varit bra om det fanns en potatisodlare i potatisstaden Alingsås. Vi med våra fem bäddar är de enda som odlar potatis till försäljning i kommunen.

Potatis är inte varken tidseffektiv eller en särskilt ekonomiskt lönsam gröda för oss men vi gillar potatis själva och eftersom kunderna ofta frågar efter potatis så odlar vi det ändå. Det allra bästa vore om alla som har en gräsmatta eller annan plätt med jord odlade sin potatis själv. Metoden med att odla ovanpå jorden gör det enkelt att komma igång och lätt att fixa bara man har en egen plätt. Det finns få grödor som är godare än egenodlad potatis!