Väggar och tak fortsättningen

Det lär bli fler inlägg om ladugårdsrenoveringen för det här tar tid. Idag började vi med att fästa en 2″ 6 regel längst med väggens översida. Sedan skruvade vi in åtta centimeter långa skruvar och såg till att minst en i varje stående stock fick fäste. 

På andra sidan väggen i ladugården tog vi bort masoniten för att se hur ruttet det var under. Det såg vid första anblicken inte så trevligt ut men var förhållandevis friskt trots allt. Sedan fäste vi kortare bitar regel för att staga upp ytterligare. Eftersom väggen behöver knuffas in ytterligare och vi satt stolpar som bär upp reglarna i taket var vi tvungna att placera dem så att de fick plats mellan stolparna så de inte knuffas undan när vi så småningom knuffar väggen igen. Traktorn fick åka in på service igår så det kan dröja. 

När väggen var stagad på båda sidor var det dags att gå loss med tigersågen på den ruttna bjälken.

Timmermannen som var och lagade en trasig bjälke innan vi tog över gården hade satt ett bandjärn för att hålla ihop en snedgående takbjälke med bjälkarna i golvet. Eftersom vi knuffat en del på väggen fyllde bandjärnet inte längre samma funktion då det krökt sig. Vi satte därför på ett nytt för att vara på den säkra sidan.

Vissa bitar av bjälken satt rätt hårt men på andra ställen var träet så murket så man kunde ta bort bit efter bit med händerna.

De stående stolparna under den ruttna bjälken var tack och lov rätt så ok så det räcker nog med att vi byter överliggaren.

Med allt ruttet golvvirke och reglar som man inte kan lita på så får man vara rätt försiktig när man klättrar omkring på loftet. Skall verkligen bli en lättnad när det här är klart.

På ett ställe fanns ett gammalt råttbo. En död råtta hängde kvar. Man undrar hur den dog i det läget hängande ut över en bjälke.

Imponerande djur. De har gjort bon och gångar även i delar av bjälken som inte var rutten. Skönt att vi inte har råttor nu i alla fall.

Bjälken helt borta och en 2″6 som ska läggas i stället och skruvas fast. Sedan kommer vi att lägga ytterligare en 2″6″ ovanpå och fästa bjälkarna i den igen.  Det går långsamt men det går framåt.

2 kommentarer

  1. Agneta Boström Ask

    Oväntade saker dyker upp hela tiden. Ni som skulle ha en lugn höst . Lycka till med reparationen

    • Ylva Lundin

      Tack Agneta! Vi tar det rätt lugnt faktiskt – åtminstone om man jämför med vissa andra veckor 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑