Idag kom det riktiga våren med flera plusgrader, nästan vindstilla och sol. Dags att titta till bina.

Vi vill inte störa bina under vintern. Eftersom de inte sover utan äter en del för att kunna hålla värmen så behöver de bajsa, men det gör de inte förrän utetemperaturen är tillräckligt hög. Så de håller sig från november till mars. Om man stör dem under den tiden så är det alltid några som bajsar inne i kupan. Då sprids sjukdomar på ett sätt som inte sker om de bajsar ute som de vill göra. På biodlarspråk kallas det att bina har ”utsot” när de bajsar inne. Det låter gammaldags och det är ganska tydligt att utsot inte är bra.

Bibilder003

En kupa står på en lastpall  med gräs under. Gräset döljer det mesta av det som bina kastar ut, men de andra två kuporna står på berg. Där syns det tydligt.

Bibilder001

Bin som föds under hösten är tänkta att överleva till våren men alla gör inte det. Hundratals, förmodligen tusentals bin, dör under vintern. De döda bina faller ner och får ligga tills vidare. Bina sitter samlade i ett klot  för att hålla värmen. Drottningen finns mitt i klotet. Att lämna klotets värme för att städa på golvet är livsfarligt när det är kallt, så det byggs upp ett lager med bi-lik på golvet. Det blir ett par centimeter under vissa samhällen. Ofta har fukt fått de döda bina att bli en kaka som inte luktar så gott. Det känns bra att hjälpa bina att bli av med kakan men det kan ju inte ske innan de har vår-bajsat.

Bibilder002

Samma kupa ur annan vinkel. Det är uppenbart mer sprätt i det här samhället än i det längre bort. Det syns både på antalet flygande bin och på antalet döda bin som har städats ut.

På våren är det riskfritt att vara framför flustret. Bina är vårglada och flyger omkring. Det kan ju till och med vara så att det är första gången de är utomhus i livet. Klart man är glad.

Bibilder006 Bibilder005 Bibilder004

När locket är av kan man se ana hur starka samhällena är. Bilden längst till höger är samhället med lite dålig sprätt.

Jag har inte hjälpt dem med städningen än men eftersom de har genomfört det som kallas rensningsflykten så är det bara att djupdyka i kuporna för att städa och se hur de mår. Vilken dag som helst när lufttemperaturen är hög nog, ca 15 grader är bra.