Med frysrumsäventyret förra veckan i bakhuvudet så var det med viss bävan som vi gav oss av i morse. 07.05 rullade vi mot Hökerum utanför Ulricehamn. Mycket kan gå fel när man ska plocka ner saker. Med oss i bilen hade vi diverse verktyg, stegar och, tack och lov, två arbetsvilliga tonåringar. Solen hade just gått upp när vi anlände till platsen för växthuset där vi började med kafferast.

Sen inspekterade vi dagens projekt innan vi började plocka ner väldigt många plastade vajrar som var spända från gavel till gavel.

När de spänts upp så mycket man kan så sätter man hakar runt varje båge och vrider till för att spänna ytterligare.

Det är ett högt växthus så vi fick använda vår högsta stege för att nå upp och lossa hakarna på varje båge.

Vajrarna vevade vi sedan ihop i härvor och knöt om snöre för att minska risken för trassel.

Vi kommer förmodligen inte att kunna återanvända dem eftersom växthuset vi plockade ner var 27 meter men det finns material till 30 meter. Det gör att vajrarna kommer att bli för korta men de kommer säkert till användning i något annat projekt.

Därefter plockade vi ner gavlarna. Växthuset har några år på nacken och den armerade plasten som sitter på gavlarna har blivit lite skör.

Vi skulle helst vilja ha en skjutport åtminstone i ena änden av växthuset men de här gavlarna har en dörr med gångjärn och sedan kan man lyfta hela gaveln för att öka ventilationen. Vi får fundera på hur vi ska ha det. Behålla detta eller bygga några andra dörrar på den ena eller båda gavlarna.

Efter att gavlarna var nedtagna så fällde vi båge för båge och skruvade isär dem.

Bågarna går att dela i fyra böjda delar. Mellan delarna sitter ett ”kryss” och från kryssen träs tunnare järnrör på för att hålla isär bågarna från varandra.

Bågarna är gotiska för att snö och regn ska rinna av. Det är kraftigt gods i bågarna och allt är i gott skick.

Sedan tog vi lunch i orangeriet. Det är som alltid roligt att vara på andra gårdar då man hittar fiffiga lösningar och idéer till sina egna projekt.

Oskar hade byggt orangeriet i lärk och satt fast fönstren med läkt på in och utsidan. Dörren var en skjutdörr som han byggt av tre gamla fönster.

Fiffig lösning. Studerade plåtar, upphängningar, takstolar, mur och annat intressant under lunchen.

På varje båge sitter ett stag som är fem meter långt från sida till sida. Det är den längsta delen på växthuset och går inte att dela. Från detta långa stag går sedan två stag upp till bågen för att öka stabiliteten.

Bågarna skruvades isär en efter en och alla delar bars bort och sorterades i högar.

En del delar låg på övervåningen på ladan så medan jag och Jonas angrep bottendelen medan tjejerna hämtade ner allt därifrån.

Varje båge sätts ner i ett annat kryss som är nedgrävt i marken. Mellan kryssen går korta rör som gör att det blir en linje längst med båda långsidorna.

När vi var och tittade på växthuset häromdagen var de nedre rören förankrade med ett jordankare. Dessa saknades på det här växthuset. Kanske har det tillkommit i senare modeller men det får vi kolla med Grönsta som levererar växthusen.

Brännässlor, kvickrot och annat rotogräs gjorde sitt bästa för att hålla nere kryssen och rören och på de flesta ställen var det minst en decimeter jord och rötter som vi behövde gräva upp.

Vi lastade alla bågar på kärran och alla kryss och kortare rör inne i bilen. Gavlar och de långa rören fick ligga kvar då det finns en gräns för hur mycket man kan få ombord på en kärra.

På hela dagen så var det i princip inget som krånglade, inte ens en blå tumme! Så vi kunde lämna Hökerum innan mörkret föll. Det kändes bra även om vi inte fick med oss allt utan Jonas måste åka tillbaka och hämta resten i morgon.