Växthustankar mottages tacksamt!

Vi har nu odlat på Östängs gård i fem säsonger. Än så länge bara på friland eftersom vi inte har något växthus. Det gör bland annat att vi inte odlar tomater och slanggurka till försäljning. Vi har velat fram och tillbaka och inte vetat vad vi vill ha. Riktigt bra växthus är dyra och så stora investeringar har vi inte haft råd med än. För en månad sedan landade vi i att tillverka vår egen caterpillartunnel genom att köpa vattenrör hos Rinkaby och kröka till själva. Jag var på studiebesök hos en odlarkamrat som gjort det och vi lånade till och med en ”rörkrökarmojäng” av henne för att kröka rören.

Vi har också varit inne på att söka leader-bidrag för att finansiera ett växthus. Vi har andra odlarkollegor som fått sådana projekt beviljade och det har låtit väldigt bra men visade sig vara sämre när ansökan väl landade hos Jordbruksverket. Det stöd som det lokala leaderkontoret beviljat blev inte alls av samma storlek när Jordbruksverket tittade på ansökan.

Ett av de växthus vi tittat på är en tunnel av märket Nordic Lair från Grönsta. Vi kom så långt så vi beställde hem en offert på ett växthus på 8 gånger 21 meter men när vi såg priset så avskrev vi detta växthus som ouppnåeligt.

Sedan har vi funderat på att bygga ett orangeri/växthus i glas. Glaset har vi fått av en vän och han har också lovat att ställa upp och hjälpa till att bygga stommen till växthuset. I somras grävde vi för grunden, i alla fall till hälften.

För en tid sedan la en annan bekant ut en annons i en facebookgrupp om att han hade ett begagnat Nordic Lair att sälja. Plasten var förbrukat så det rörde sig bara om själva stommen. Jag råkade sitta vid datorn vid rätt tillfälle och anmälde snabbt intresse. Dagen efter kontaktade jag Grönsta och frågade vad ny växthusplast skulle kosta och om det fanns reservdelar att köpa. Priset för plasten var överkomligt och reservdelar fanns. Vi slog till och har nu köpt stommen till ett 8 gånger 30 meter stort växthus.

Vi tycker det låter väldigt stort men som alla odlare vi känner säger så har ingen människa någonsin stött på en odlare som anser att hen har ett för stort växthus.

Idag har vi varit hos ytterligare en odlarkollega som har ett Nordic Lair. Vi ville kolla in olika detaljer. Det var ett mycket givande besök och vi har pratat mycket om ventilation, dränering, bevattning, förodlingsanordningar, ärtstöd, förodlingsbord med värmekabel och för- och nackdelar med dubbel- och enkelplast.

Det vi framför allt var intresserade av att titta på var den här mackapären som sitter på båda sidor av växthuset. Det är en motor som styr sidoventilationen.

Motorn är sitter på en vinkelväxel som växlar ner varvtalet betydligt. Vinkelväxeln är driver en stång via två kardanknutar. Stången vrider sig så plasten på sidan rullas upp. Här är plasten nedfälld men när motorn kör igång snurrar stången långsamt och på bilden nedan är plasten upprullad.

Utanför plasten sitter ett vindnät som släpper igenom luft men hindrar vinden från att bli för stark.

I varje gavel finns två skjutdörrar. Varma dagar kan man ha båda långsidorna öppna och även båda gavlarna. Det gör att temperaturen inne i växthuset blir rimlig.

På väggen i växthuset sitter en styrpanel som är kopplad till temperatur- och vindmätare. När det blir för varmt i växthuset så rullas sidorna upp automatiskt. Det gör att man inte behöver passa utan allt styrs med automatik.

På taket sitter en vindmätare och en vindriktningsmätare som är kopplade till styrenheten inne i växthuset.

Plasten som går över nock går bara ner till en list som går längst med hela sidan ner till vindnätet.

Under vindnätet är en vajer spänd och där sitter en plast som sedan är nedgrävd i ett dike utanför växthuset.

Växthuset har en gotisk form med en rundad spets som gör att snö rasar av. I taket är plastade vajrar spända för att hålla plasten spänd. Varje både har fackverksstag som gör att det blir stabilt.

Vid varje båge är ett järnspett nedslaget som håller huset på plats.

Varje båge sätts också fast i ett fäste som är nedgrävt.

Inne i växthuset har Sasha byggt odlingsbänkar fyllda med sand och värmekabel. Det gör att hon kan hålla bra temperatur på sina förodlingar. På samma plats finns ytterligare två växthus. Ett bågväxthus med dubbel plast med en fläkt som håller lufttrycket uppe mellan de två plasterna så man får ett isolerande luftskikt. Olle som har det växthuset är inte helt nöjd med konstruktionen. Dubbla lager plast ger mindre ljusinsläpp den tid man behöver det som mest. Visserligen blir det varmare i växthuset men ljuset är enligt honom ett större problem. Han rekommenderade istället enkelt plast för att få mer ljus och att man täcker över bäddarna med fiberduk för att få extra värme på natten.

Vi tittade på ett tredje växthus som hade takventilation istället för sidoventilation. Det är lite bredare än det växthus vi köpt men längden är den samma. Detta växthus står på samma plats som det med sidoventilation men är alltid mycket varmare heta dagar. Sidoventilation låter alltså som en bättre idé.

Jag har haft ett långt samtal med en annan odlarkollega som har lång erfarenhet av växthus och han rekommenderade dubbel plast på hela vårt hus men efter besöket idag känner vi oss tveksamma.

Nu vill vi att alla ni som har erfarenhet av växthus och läser detta ger oss alla synpunkter som ni har så vi ökar vår beställarkompetens innan det är dags för oss att beställa. Dubbel eller enkel plast? Sidoventilation på båda sidorna eller räcker det med en? Och allt annat som ni vill delge oss.

På tisdag åker vi och plockar ner våran tunnel. Efter denna veckas frysrumsnedplockning är vi faktiskt måttligt sugna. SMHI lovar 3 plusgrader och regn. Men vi är ändå glada för att vi tagit ett steg närmare att ha ett växthus även om vi är tveksamma på om vi kommer att odla något i det redan i år.

Tack för alla råd och all hjälp från alla håll och kanter! Jag älskar odlarkollegor!

2 kommentarer

 1. Janne Simon

  Heja er! Rekommenderar ventilation på båda sidor. Vissa perioder behövs all ventilation man kan få, bara på en sida ger inte riktig genomströmning. Har använt fläkt för att öka rotationen av luften i växthuset. Blir lätt stillastående.

  För grov plast/dubbelplast tar mycket av solen. Det är inte bara värmen som ger växtkraft. Så föredrar enkelplast. 😊

  Lycka till med rivet 👏🤗

  • Ylva Lundin

   Tack för dina kommentarer. Vi funderar vidare med dem i bakhuvudet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑