Timmer och ved

Ursprungstanken var att vi skulle fälla en del timmer i år för att sälja men tiden rinner iväg och nu har vi landat i att vi får vara glada om vi får ut tillräckligt med virke för att täcka vedbehovet nästa vinter plus en del brädor som vi behöver till odlingslådor m.m. Vi har ju haft en del krångel med traktorn men idag var det dags att köra upp i skogen för att forsla ut det som vi fällt. Själva trädfällningen känner vi oss rätt så hemma på eftersom vi ägt skog i många år och hunnit träna en hel del på det. Det är dessutom ett väldigt roligt jobb. Att kvista är inte lika roligt och att bära undan alla grangrenar som sitter på ett träd är inte heller speciellt kul. Man får se det som ett träningspass istället för gymmet. IMG_0998Att lassa timmer på kärran var helt nytt däremot och något som vi gjorde för första gången idag. Lite läskigt med alla krafter, spända vajrar och tunga timmerstockar. Vi tog det väldigt försiktigt och långsamt för att inte göra något dumt. Det kommer att ta ett tag innan vi vänjer oss vid att forsla ut med traktor. Tidigare har vi burit stockar för hand men då har det bara varit frågan om gallringsvirke. Nu vill vi kunna ta ut även större träd som duger till timmer och det orkar vi helt enkelt inte att få ut för hand. Idealet hade varit att köra med häst men dels vet vi väldigt lite om hästar och dels har vi en allergisk dotter så det får bli traktor till att börja med.

IMG_0994Det kommer dock dröja ett tag innan vi känner oss helt säkra på detta. Första lasset blev dock lastat och hemkört till vedkapen och vedklyven. Känns bra att fösta lasset är i hamn. Vi behöver nog köra ut sex eller sju sådana lass för att täcka nästa års vedbehov. Till det så behöver vi dessutom fälla och köra ut en hel del femmetersstockar till sargar på blivande odlingsbäddar.

 

IMG_2379Ingen fastkörning idag. Bara det känns som ett framsteg. Medan vi arbetat i skogen så har äldsta dottern målat hönshusfönster, yngsta dottern tapetserat sitt rum ihop med min syster och min mor skrapat färg från en dörr. Dagen avslutades med att Jonas åkte och hämtade en ensilagebal till till fåren. Vi lyckades välta den av kärran med handkraft. Det känns som en bra dag.

 

2 kommentarer

  1. Agnets Boström Ask

    Oj vad ni kämpar! Muskler och frisk luft i massor…

    • Ylva Lundin

      Jo – det blir allt en hel del timmar. Men man mår väldigt bra av kroppsarbete 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑