Vi har två wasabiplantor. Den ena står kvar i en kruka i glasväxthuset och den andra är planterad i skogsträdgården. Det är inte varje dag vi går in i växthuset men idag var vi där och såg att wasabiplantan fortfarande hade gröna blad. Det var fem plusgrader i växthuset eftersom solen sken men där har i omgångar varit rejält kallt i vinter. Wasabiplantan lär inte kunna överleva om det blir under tio grader. Den anses vara mycket svårodlad då den inte tål att torka ut.

Därför har vi bara satt ut en av våra plantor eftersom vi först ville se om den överlevde. När plantan är 50 centimeter hög ska roten vara två centimeter i diameter och då ska man kunna skörda den. Växten kallas också grön pepparrot eller japansk pepparrot och smaken påminner mycket om just pepparrot. I Japan används den även för att smaksätta glass och godis.

Vi gick upp till skogsträdgården och kollade hur vår utplanterade planta mådde.

Vi har planterat den i ett litet dike som vi har grävt för att dränera marken i skogsträdgården. Just nu är det vatten runt plantan och det klarar den tydligen bra.

Bladen är frusna men ser pigga ut ändå. Här har det varit riktigt kallt några dagar men plantan står ganska skyddad ändå så än så länge lever den.

Vi vet inte om vi någonsin ätit äkta wasabi eftersom den gröna röra som serveras på sushirestaurangerna tydligen oftast består av vanlig pepparrot, grönt färgämne, senapspulver och olja. Vi hoppas att vi så småningom ska kunna skörda något. Mest för skoj skull och absolut inte för produktion. Tydligen kan man torka wasabi och använda under flera månader men den går också att äta färsk. Vi vet inte om man kan dela plantan och äta delar av roten eller om man måste skörda hela plantan och därmed ta död på den. Vet någon så skriv gärna en kommentar.

Wasabin tillhör Brassicaceae släktet och är alltså en perenn kålväxt. Den blommar med små vita blommor.