I fredags åkte vår sista wwoofare hem och det markerar slutet på wwoofsäsongen som pågått sedan i maj. Tolv wwoofare har varit hos oss i år från Italien, Frankrike, Irland och Tyskland.
Alla har de satt spår på gården vilket gör att de kommer att finnas med oss många år till. Vår första wwoofare Anna från Italien var hos oss länge och det var suveränt att ha någon i början av säsongen. Hon lärde sig snabbt att så och plantera och vi hade stor nytta av henne. Det är svårt att få tag på wwoofare i början av säsongen. De flesta vill komma i juli och augusti men det är i maj som behovet är som störst. Anna tog som projekt att bygga snigelstaket och en sparrisbädd men gjorde också en egendesignad fågelholk.
Efter Anna kom två fransyskor, Marthe och Cosette. De åtog sig att göra i ordning vår nya ankdamm. Alla projekt ska prydas av en skylt och många wwoofare jobbar långt efter arbetstid för att få det så snyggt som möjligt. Därefter dök två Irländare, Michael och Elaine upp. De tog som sitt projekt att bygga och stensätta en pergola i grönsaksodlingen.
Sandra, Sandrine och Lea kom direkt efter Elaine och Michael och åt dem drog vi fram en gammal rostig balvagn som de förvandlade till Sveriges snyggaste fårvagn. Den visade sig fungera alldeles utmärkt när vi skulle skilja lammen från tackorna. Fransmännen har dominerat i år och efter detta gäng dök Simon, Manon och Julie upp. De klöv ekstolpar och konstruerade en förvaringslåda för grisarna och ankornas foder. De fick också vara med och skörda äpplen och inviga den nya mustvagnen.
Sist ut för säsongen var Julia från Tyskland. Hon byggde ett insektshotell till solitärbin och steklar. Wwoofsäsongen ger oss en struktur för arbetet som fungerar och det har många fördelar. Hade vi jobbat ensamma under högsäsongen så hade vi förmodligen slitit ut våra kroppar ännu mer. Börjar man med ett grävningsarbete en dag så blir det lätt att man fortsätter med det hela dagen vilket sliter hårt på kroppen. Wwoofarnas schema ser ut så här:
- 8.00-10.00 Djurskötsel och sedan hårt arbete såsom grävning, vedhantering, stängsling
- 10.00 Fika
- 10.30-12.00 Grönsaksarbete såsom ogräsrensning, plantering, skörd, sådder
- 12.00-12.45 Lunch
- 12.45-15.00 Eget projekt
Eftersom vi jobbar med dem så blir det också vårt schema. Det gör att vi får en varierad dag där vi växlar sysslor under dagen. Efter lunch sköter sig wwoofarna mer eller mindre själva vilket ändå ger oss gott om tid för det som vi behöver göra. Då blir det oftast mer trädgårdsarbete som fortsätter långt efter att wwoofarna slutat för dagen. Men det hårda arbetet portionerar vi ut till två timmar varje morgon. Det kan vara grävning, vedbärning eller trädplantering.
Att wwoofarna får hand om djuren varje morgon är också något som vi tycker fungerar väldigt bra. Dels så gillar de det – även om det för vissa tar emot att skrapa hönsens bajsbräda, åtminstone i början. Dels så hinner vi ta fram alla verktyg och förbereda så det hårda arbetet kan starta direkt när de är klara med djuren. Eftersom betet har varit begränsat i år så har vi promenerat baggarna till nytt bete vid flera tillfällen. Det är ungefär som att gå ut med en hund. Och att hundens kompis, dvs Enock, bara följer med gör det ännu trevligare.De flesta wwoofare som kommer är inte speciellt vana vid hårt kroppsarbete så de skulle ändå inte klara av att gräva mer än en och en halv timme om dagen. Tycker de att arbetet är tråkigt så vet de att det snart är fika vilket gör att de håller i och jobbar hårt i alla fall.
Trädgårdsarbetet är också strukturerat på så sätt att vi jobbar i kvarter ett på måndag, kvarter två på tisdag, kvarter tre på onsdag och kvarter fyra på torsdag. Tanken med det är att inget kvarter ska bli helt bortglömt utan få rejält med tillsyn och ogräsrensning en gång per vecka. På fredagarna gör vi allt som vi inte hunnit med de andra dagarna om vi inte skördar. Kvarter fyra har blivit lite styvmoderligt behandlat i år eftersom skörd för REKO-ringarna har tagit tid från det vanliga arbetet under torsdagarna så det får vi fundera ut en lösning på till nästa år. Vi har även ett skifte utanför våra kvarter där vi odlar potatis, lök, lite kål och annat. Det har inte hunnits med alls i år. Kanske lägger vi ner det helt till nästa år.
Många wwofare vill se så mycket som möjligt av Sverige och pröva på svensk kultur. De lånar cyklar och tält av oss och en del lånar även fiskeutrustning eller vår kanot. Eftersom det varit så varmt i sommar har det blivit mycket bad och några har vi tagit med till Hawaiihôla som är ett vattenfyllt grustag i närheten.
Vi försöker också bjuda på en del svensk traditionell mat och de flesta utsätts för sill och potatis inklusive nubbe och sång. Förra veckan fick vi ett meddelande från Frankrike med film och bildbevis på att svenska traditioner sprids över världen. Tydligen drack de vin till sillen men det är i sin ordning att ta till sig nyheter stegvis.
Hejsan. En liten undran bara: jobbar ni ”bara” med gården nu eller har ni annat jobb också? En höstig hälsning från Hälsingland
Tyvärr inte. Så luckrativt är det inte – i alla fall inte än. Jonas jobbar halvtid och jag 25% för tillfället. Vi siktar på att jag ska jobba halvtid vintertid och vara ”ledig” från maj tom september. Jonas vill fortsätta jobba halvtid.
Det kommer att ta oss några år till innan vi får det hela att gå runt. Det är mycket investeringar som måste till om man tar över en gård som inte varit i bruk på ett tag. Men det går åt rätt håll.