Det har verkligen varit en galen men rolig vecka. Eftersom det var så många som lämnade in äpplen på marknaden i lördags så hade vi äpplen kvar att musta i söndags. Först skulle vi dock fånga in 22 tackor och lamm som skulle köras till Trollhättan för slakt. I år gick det utan problem och ingen rymde från transporten. Vi fick in alla 22 i två hästsläp som vi lånat och körde iväg. Även avlastningen gick smidigt och vi kunde köra hem och sätta igång med mustningen. Själva mustningen går vid det här laget ganska smidigt men rengöringen tar lång tid. Vi var klara vid halv tiotiden. I måndags hände inte något speciellt så vi började städa undan på gårdsplanen, tvättade båda släpen och körde tillbaka ett av dem samt röjde efter lammen. På tisdagen jobbade Jonas så jag åkte och hämtade skinnen på slakteriet och sedan skulle de saltas in. Eftersom slakteriet inte hunnit allt de hade planerat (slaktaren fick sitta och vänta n¨ågra timmar på en vårdcentral) så fick jag åka och hämta skinn även på onsdagen och salta in dem när jag kom hem. Jonas jobbade heldag och avslutade dagen med första tillfället på sin kvällskurs ”Första huset”. Torsdagen gick åt för att skörda till REKO-ringen, köra tillbaka hästsläp nummer två och göra i ordning mustvagnen inför helgen. På kvällen var det REKO-ringsutlämning. Det är alltid trevligt även om det denna gång ösregnade och blåste hårt.

På fredagen skjutsade vi iväg vår sista wwoofare för i år, Julia från Tyskland, som åkte vidare till nästa gård. Sedan var det skörd för hela slanten eftersom höstmarknaden kräver mycket större volymer än en vanlig matmarknad. Klockan tre till sex på fredagen hade vi gårdsbutiken öppen. Jonas åkte till slakteriet på eftermiddagen för att hämta köttet och när han kom tillbaka till gården skulle alla slaktvikter kontrolleras, fakturor skrivas ut och sedan kom folk och hämtade lådor i gårdsbutiken samtidigt som Jonas åkte vidare till Alingsås för att lämna ut resten. När vi stängt butiken klockan sex skulle vi ta hand om de köttlådor vi själva skulle ha. Allt är styckat men ska paketeras i påsar. Några fårfioler ska vi skicka till rökning och en del fårkött ska lämnas in för att bli korv. En del kött skulle malas och sedan skulle allt in i frysen.

På lördagen var det höstmarknad på Nolbygård. Jag sålde grönsaker och Jonas och Tilda mustade på plats.Nolbygårds höstmarknad är trevlig. Vi hade inte bästa marknadsvädret men det var ändå en trevlig dag. Sedan skulle marknaden plockas ihop för i år. Alla tält, bord och skyltar skulle packas in i bilen och köras hem. Eftersom det regnade rätt rejält var allt blött. Väl hemma skulle musteriet rengöras och sedan skulle gårdsbutiken göras i ordning för söndagens Matfest. Östängs gård finns med som ett av besöksmålen på ”Matkartan” som guidar besökare till lokalproducenter i Västsverige under. Hela arrangemanget kallas för Matfest och genomförs för femte gången.

En del saker behövde dessutom kompletteringsskördas.

På söndag morgon gjorde vi skyltar och åkte ut med till vägen, skördade det sista, tog hand om djuren och gjorde i ordning inför öppnandet. Vi öppnade klockan elva men redan klockan tio stod de första kunderna på kö med äpplen till musteriet så det var bara att köra igång. Det kom väldigt mycket folk första halvan av dagen men sedan lugnade det ned sig en del. Det är jätteroligt att ha folk på gården. De vandrade runt och hälsade på grisar och hönor och handlade grönsaker och lämnade in äpplen. Klockan tio i fyra kom sista gänget med äpplen. Vi gör VÄLDIGT god must och det är verkligen uppskattat. Pressresterna uppskattas dessutom av djuren och när de har fått vad de ska ha använder vi resten som täckmaterial i odlingarna. Sedan stängde jag igen butiken och packade väskan och körde till Skara. Där sitter jag nu i lugn och ro på ett hotellrum och tar det lugnt medan Jonas städar musteriet och tar hand om alla djuren. Jag ska gå på en blåstjärnankurs i villkorad läkemedelsanvändning. Jag ska lära mig att ge läkemedel till kor, får och grisar och ser fram emot tre dagar på bortaplan.

Nu är i princip säsongen över. Vi har inte mycket grönsaker kvar att skörda och det lilla vi har kommer vi att sälja via REKO-ringen i Alingsås. Ni som vill köpa våra grönsaker får antingen gå med där eller vänta till veckan efter midsommar då vi slår upp portarna för gårdsbutiken och Nolbygårds Matmarknad igen. Det har varit en arbetsam säsong och nu ser vi verkligen fram mot en något lugnare period. Nästa år ska vi inte planera in slakten samma vecka som både höstmarknad och matfest. Men roligt har det varit!