I juli skrev vi ett inlägg om att vi börjat göra och äta kefir istället för yoghurt. Det var rejält surt och vi vande oss aldrig. Nu har vi börjat göra yoghurt istället och det är lite krångligare men mycket godare. Vi gillar framför allt att vi kan köpa råvaran av vår lokala bonde eftersom det alltid känns bra när vi kan skippa mellanhänder men dessutom slipper vi stödja förpackningsindustrin.
Första gången vi gjorde yoghurt var hos Carolina i augusti samma dag som vi även gjorde flera olika ostar. Vi hade redan innan läst på en del kring hur man gör yoghurt men det är bra att första gången få pröva under någon annans ledning. Carolina gör också på ett enklare sätt än många beskrivningar vi mött.
Till skillnad från när man gör ost så värmer man mjölken ordentligt. Vi värmde till 89 grader för att ta död på de bakterier som finns i mjölken som vi ville ersätta med yoghurtbakterier. Man kan inte hälla i yoghurtbakterierna vid 89 grader för då dör de också så efter den första uppvärmningen ställde vi grytan i ett vattenbad för att få ner temperaturen.
När termometern visade 38 grader så tillsatte vi en knivsudd yoghurtkultur köpt från kemikalia. De har flera olika kulturer att välja mellan.
Att en knivsudd kan få en hel gryta mjölk att förvandlas till yoghurt över en natt är imponerande.
Det går att tillsätta yoghurt istället för kultur om man vill det men med inköpt kultur så vet man precis vad det är man får för bakterier och kan enklare styra hur slutresultatet blir.
När de rätta bakterierna är utrörda i den 38-gradiga mjölken hällde vi upp den på burkar som vi ställde in i ugnen som var uppvärmd till 125 grader. Vi stängde av ugnen innan vi satte in burkarna och så får de stå på eftervärmen över natten.
Carolina hade gjort en omgång yoghurt dagen innan så det fanns burkar för oss att ta med hem. Yoghurten som vi gjorde lämnade vi istället i hennes ugn så de hade yoghurt morgonen efter.
När vi provsmakade yoghurten hemma var den jättegod men vi tyckte inte att den var tillräckligt syrlig så ett tag blandade vi yoghurt med kefir för att få lagom syra.
När yoghurten från Carolina började ta slut började vi göra egen men istället för att köpa in yoghurtkultur i pulverform så använde vi en liter av den yoghurt som vi brukade äta innan vi övergick till kefir. Vi tillsatte en deciliter köpt yoghurt per liter mjölk och resultatet blev kanonbra. Tredje gången vi gjorde yoghurt så använde vi istället vår egen gjorda yoghurt som startkultur till nästa sats.
Enda problemet med att göra egen yoghurt är att det är tålamodsprövande att värma mycket mjölk till 89 grader. Det tar tid och man behöver röra hela tiden för att det inte ska bränna vid. Annars är det en väldigt enkel process väl värd att testa. Vi tycker vi gör kanongod yoghurt!
En större termos fungerar också bra. Låter man den stå längre eller väljer en ”traditionell” startkultur (från kemikalia) så får man en som är surare. Nästa steg är ju då att också syra grönsaker, och då behöver inte heller ha några startkulturer.