Fördel med småskalig närproduktion

Idag kom ytterligare ett larm om gifter i ägg. Denna gång från Holland där man använt kemikalier i djurstallarna för att bekämpa ohyra på hönsen. Monokulturer, vare sig det gäller djur eller grödor, medför ofta att man använder mer gifter för att bekämpa oönskade skadedjur och ogräs. När det finns gott om en gröda eller ett djurslag på samma ställe blir det naturligtvis väldigt gynnsamt för skadedjur. Har man en eller ett fåtal gröder eller djurslag så blir också den ekonomiska förlusten större om man drabbas av något vilket förmodligen oftare leder till att man använder bekämpningsmedel. Stora gårdar som drivs ekonomiskt rationellt med en eller ett par djurslag/grödor drivs som ekonomiska företag och kanske är det då oftare ekonomiskt gynnsamt att använda kemikalier.

Vår gård drivs inte ekonomiskt rationellt. Att sätta och skörda potatis förhand när dieseldrivmedel är så billigt kan nog av många ses som korkat. Men vi är inte intresserade av att driva vår gård ekonomiskt rationellt. Vi vill driva den småskaligt och hållbart. Tanken är att den ska gå att sköta även utan fossil energi om det skulle blir nödvändigt. Även vi använder traktor idag. Inte i odlingarna men när det gäller höskörd och skogsbruk. Det är inte många liter per år som går åt per år men vi har god nytta av traktorn. Något vi däremot aldrig skulle göra är att använda kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Vi har alla djur och odlingar nära vårt boningshus och skulle aldrig komma på tanken att spruta våra grödor. Speciellt inte som vi äter av dem själva. I år har vi fått lusangrepp på våra bondbönor. Om vi hade varit storproducenter av bondbönor så skulle det varit mycket kännbart. Nu rycker vi mer på axlarna åt problemet. De bondbönor vi kan skörda skördar vi och övriga får vara. Skörden kommer inte att bli stor i år men det gör inte så mycket för vi har så mycket annat att skörda. 

Det är inte utan att vi känner en viss stolthet varje fredag när vi fyller vår gårdsbutik med vackra, färska grönsaker. När vi öppnar klockan två är allt skördat samma morgon och det märks på det vi lägger fram.

Idag har vi för första gången någonsin skördat savoykål. Det måste vara en av de vackraste grönsaker som finns. De olika nyanserna av grönt är fantastiska. För första gången i år har vi också skördat palsternackor, bondbönor och purjolök. Man blir glad när man går ut i grönsaksodlingen och hittar det ena efter det andra som är skördeklart. Våra grönsaker är producerade på ett sätt som vi verkligen kan stå för. Det känns ännu viktigare eftersom vi i princip bara säljer direkt till kund. Idag har det regnat precis hela dagen. Fem minuter i taget har det varit uppehåll. Vi känner att vi gjorde helt rätt som lade tid på att bygga tak över vår grönsaksshanteringslinje i våras. Vi har skördat i regn och i ösregn sedan åtta i morse men när ösregnet övergick i störtregn kunde vi ta oss in under tak och knippa morötter och lök. Det känns också helt rätt att vi gjorde om det gamla garaget till gårdsbutik. Förra året när vi hade försäljning på gården satte vi upp ett gammalt dåligt marknadstält på gårdsplanen. Det var rätt okej så länge det inte blåste eller regnade. Nu lassar vi in i butiken allteftersom vi skördar och man blir gladare och gladare ju längre dagen går. När vi öppnar klockan 14 är det fullt av gult, orange, rött och grönt. Vi kan också ha våra otroligt vackra fårskinn hängande i butiken hela tiden samt honungsburkarna uppradade på hyllan. Det känns lyxigt.

4 kommentarer

  1. Kurt

    Tveksamt om det är några fördelar med småskalig produktion i detta avseende! Substansen fipronil finns t ex i det receptfria läkemedlet Frontline, som skall användas mot fästingar hos hund och katt. Men gör man sedan en sökning på nätet, så finner man småskaliga äggproducenter som uppenbarligen använder Frontline mot röda hönskvalster! De stora producenterna kontrolleras, ingen analyserar små producenter

  2. Kurt

    I USA har man den senaste månaden uppmärksammat flera stora utbrott av Salmonella bland mindre äggproducenter bla de som börjat föda upp höns i städerna, ofta överförs smittan via hanteringen

    https://www.washingtonpost.com/news/animalia/wp/2017/06/05/backyard-chickens-blamed-for-salmonella-outbreaks-do-not-snuggle-with-them-cdc-says/

  3. Ylva Lundin

    Så kan det vara – men i Sverige är salmonella extremt ovanligt. Jag har inte hört om något utbrott i småbesättningar i Sverige. Har du?

  4. Kurt

    Förekommer nog någon form av Salmonella varje år i hönsbesättningar.

    ”Jordbruksverket har under maj månad 2017 spärrat en gård med uppfödning av rasfjäderfä i Tidaholms kommun, Västra Götalands län. Detta på grund av fynd av Salmonella Gallinarum undertyp Pullorum (pullorumsjuka).”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑