Vi köpte en slåtterbalk sommaren innan vi tog över Östäng. Vi visste att vi behövde något mer än liar för att göra hö och ensilage till fåren. Vi har bara använt vår slåtterbalk en säsong och det är nog lagom. Slåtterbalkar är enkla och ganska begripliga konstruktioner som från början var hjuldrivna. Hästar saknar i allmänhet kraftuttag så kraften som krävs för att skjuta kniven fram och tillbaka kom från ett av slåtteraggregatets hjul. Det gick sakta men var säkert ett stort steg framåt jämfört med lie eller skära.

P1100245

När de sitter på en traktor så fungerar de nog snabbare än efter en häst men de är inte jättebra. Vår slåtterbalk är inte i nyskick. Om man säger så. För oss krävdes det en hel del handpåläggning och det var inte så många meter mellan stoppen. Gräs och mossa kilar in sig och tvingar isär knivarna, sorkhögarnas jord gör att kniven blir slö och emellanåt drar balken med sig så mycket slaget gräs att den inte längre fungerar. Som sagt, när den var ny så rullade det nog på bättre.

Så fort vi träffar på mer erfarna så försöker vi lära oss mer om allt som har med lantbruk att göra. När det gäller gamla slåtterbalkar så verkar de flesta vara eniga. Byt! Ingen har velat gå tillbaka till slåtterbalk, inte ens för nostalgin.

Det var svårt för oss amatörer att veta vad vi letade efter när vi vill ha något som fungerar bättre. Det blev en del timmar på nätet. Hur skiljer man på en trumslåtter, slaghack, slåtterkross, rotorslåtter, betesputs och några varianter till? Alla slår gräs.

Tydliga besked fick vi från Alexander på Mötesbrons Maskin. Han kunde kortfattat förklara skillnaderna mellan de olika maskinslagen. Som att man kan betesputsa med en rotorslåtter, men man kan inte slå hö med en betesputs. Betesputsen finhackar allt för snabbare nedbrytning. Inte bra om man vill ha hö hela vintern. Slaghacken slår också sönder gräset, men på ett annat sätt, för då är syftet att göra ensilage. Samma sak med slåtterkrossen som, om vi fattade saken rätt, är en rotorslåtter men slagmekanism. Till slut insåg vi att det var en rotorslåtter eller trumslåtter vi ville ha.

När vi pratade vidare med andra tyckte flera att vi nog kan hoppa över trumsåtteraggregaten. De är billigare men är en äldre och känsligare konstruktion med roterande cylindrar med knivar i underkant. Kraften kommer till cylindrarna i överkant och cylindrarna är fästa en halvmeter upp. Det gör att de har svårare att klara ojämnheter, t.ex. sorkhögar.

Eftersom vi känner Mikael som har köpt en traktor av Mötesbrons maskin tidigare så vågade vi köpa ett rotorslåtteraggregat obesett.

Rotor001

En Vicon 216. Den hade inte ens kommit in och den skulle renoveras, men det är stort sug efter den här typen av maskiner så att vänta till sommaren var inte att tänka på. Vi slog till via telefon någon gång i januari och betalade i februari. Nu var det bara transporten kvar. Arbetskamraten Mikael har lite större bil och lite större kärra och han hade inget emot att tillbringa en kväll med att hämta en slåttermaskin.

Rotor002

Så här ser det ut med ”huvan” uppfälld. Sex stycken roterande tallrikar med tre knivar var. De sitter på en balk som ska ligga på marken när man slår. Principen är samma som på vilken Klippo som helst, men med fler knivar. Kraftöverföringsaxel följde med.

Rotor004

Hydraulkolven är för att lyfta hela balken till lodrätt transportläge. Kniven längst bort har en kon som ska få gräset att lägga sig lite samlat. Om jag fattade saken rätt så var det för att man inte ska behöva köra över det när man kommer på nästa varv.

Rotor003

Alexander berättade att företagets affärsidé var att hålla rimliga priser så att det blir stor genomströmning i stället för att bygga upp en stor, trögsåld maskinpark. En hel del av grejerna säljs redan när de ligger under rubriken ”Inkommande objekt”. Hemsidan är informativ på så sätt att alla objekt fotograferas från alla håll och kanter. Mängder av foton. Det gör att man kan våga köpa via telefon eller mejl. Man vet ungefär vad man får.  Hemsidan har en lite egen adress: http://www.buurt.se/

Ta gärna en titt där. Man får visserligen se mer rost än man gjort på länge, men det är så begagnade maskiner ser ut.

Stort tack till Mikael! Det är fantastiskt med trevliga och hjälpsamma arbetskamrater som dessutom kan urskilja livet väsentligheter.