Sibirisk ärtbuske

Att anlägga en skogsträdgård kan bli en ganska dyr affär om man ska köpa alla växter som plantor. De flesta träd tar för lång tid att dra upp från frö och många arter kan man dessutom inte vara säker på att det blir samma sort som man tog frukten ifrån. Men många buskar kan man ta sticklingar från eller fröså. Häromdagen tog vi sticklingar från några buskar med svarta vinbär som finns i trädgården. De åkte ner i tre krukor med jord. Hoppas att de tar sig och ger oss många nya buskar. Vi vill gärna ha fler buskar av andra sorter så om det är någon som har trevliga buskar, revor av smultron eller något annat kul så får ni gärna tänka på oss. Kanske vill någon ha en Sibirisk ärtbuske i utbyte.P1070922

Idag har jag nämligen lagt 125 frön av Sibirisk ärtbuske (Caragana arborescens) eller Häckkaragan som den också kallas i blöt. I morgon ska de planteras och jag hoppas att de kommer att gro fast kanske inte att alla 125 tar sig. Om 10-40 dagar så vet vi. Sibirisk ärtbuske kan vara bra i en skogsträdgård eftersom den fixerar kväve. Det gör att andra växter kan dra nytta av att växa intill busken. P1070919Den kan tydligen bli fem meter hög men kan klippas hårt och klarar sig i alla fall. Den blommar i maj/juni med gula blommor och sedan bildas ärtskidor med frön. På vissa sidor på Internet så hävdar man att de är goda men på andra låter det som om de inte smakar speciellt mycket alls. På alternativ.nu hittade jag en kommentar om att man kan låta dem torka i en tyg eller papperspåse där de öppnar sig av sig själva och sen ta tillvara fröna och äta som ärtor. Det rekommenderas att man använder dem i grytor och röror med mycket smak så kanske är det så att de inte smakar så mycket i sig. Det är i alla fall en proteinkälla och tydligen något som hönsen tycker om. Funderade först på om jag ska plantera en av mina 125 buskar 😉 i hönsgården men såg sedan ett inlägg om att de tydligen ofta drabbas av mjöldagg om de står i soliga lägen. Tänker att några ska få stå i skogsträdgården och några som läplantering vid grönsaksodlingen. Tror att det kommer att bli fint.

De klarar sig till zon 7 så det ska inte vara några problem att få dem att klara sig här i alla fall. Funderar på om man även kan använda dem som vintergodis åt fåren. Någon som vet? Vi sparade lite askgrenar med löv på som vi röjde här i somras. De har stått och torkat i ladugården och fåren älskar de torra löven. Kanske kan man klippa någon av buskarna på samma sätt? Ska i alla fall försöka torka mycket löv till fåren nästa vinter. Vi gillar att ge våra djur varierad kost. Tänker att det är bra för både människor och djur att få äta många olika saker så man får i sig olika näringsämnen och vitaminer. På sidan http://www.pfaf.org kan man hitta mycket information om ätbara växter som inte är så vanliga i vår del av världen än. Fick ett tips om en sida som beskriver hur man tar sticklingar från buskar.

 

2 kommentarer

  1. Carina Larsson

    Hej jag har letat efter fröerna till denna buske men inte hittat några. Var har Ni köpt Era ? Var finns Ni (om jag skulle kunna få skott) ?

    • Ylva Lundin

      Impecta har fröer. Det var svårt att få dem att gro så det är bara fyra plantor som klarat sig och de är än så länge för små för att ta skott ifrån. Men om vi får dem att överleva så får du gärna ta skott framöver. Vi bor i Loo i Alingsås kommun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑