Skogsträdgårdsplanering

Idag har Bo Blomqvist som leder vår skogsträdgårdskurs varit på besök för att titta på platsen och planera kommande kurstillfällen. Det var mycket trevligt och lärorikt. Vi började med att pulsa runt i snön och titta på markerna runt våra dammar där vi tänkt anlägga skogsträdgården. Området ligger bra i södersluttning och där finns tillräckligt med vatten. Bosse berättade att det vanliga är att man väljer ut en stycke åkermark och anlägger på vilket underlättar en hel del. Vi kommer att få det svårare då vi har en hel del sly att bekämpa och kanske kommer vi även få problem med att vissa delar är lite för sanka.

Mellan dammarna rinner vatten. Till att börja med i en fåra men längre ner mot den nedre dammen breder vattnet ut sig och gör det mesta av marken intill nedre dammen väldigt blöt. Förmodligen kommer vi att behöva gräva en fåra så att marken blir mer dränerad och vattnet håller sig i fåran. Det kan bli väldigt trevligt om vi kan få vattnet att rinna i en liten bäck mellan dammarna. Förmodligen skulle vi kunna utnyttja det för specialla växter. Jag blev sugen på att börja gräva med en gång.
P1070736

Vi tittade på de växter som redan växer på platsen. Där finns en hel del lövträd som björk, al, oxel, ek, sälj men också tall och gran. En hel del ska fällas och röjas inför nästa kurstillfälle. Några granar och tallar i väster får stryka med men vi kom fram till att vi sparar en ståtlig ek trots att den kan komma att skugga en del. Några exemplar av oxel, sälj, björk och al kommer också att få stå kvar. Vi har flera gamla stenmurar och berg som vi förhoppningsvis kan röja fram och som kan hjälpa till att lagra värme.

P1070737I vår trädgård som ligger ganska nära skosgsträdgårdens plats har vi en Rönnsumak (Rhus typhina). Enligt Bosse kan det tyda på att vi har åtminstone zon 3 och förmodligen bättre än så hos oss. Det kändes bra eftersom en hel del växter är härdiga till zon 1-2 men har svårt att klara sig i zon 3. P1070743

Vi gick igenom trädgårdsförrådet och kontrollerade så vi hade tillräckligt med verktyg och redskap inför nästa kurstillfälle i mars. Då ska vi planera planteringen, röja marken, prov gräva, kolla jorddjup med mera.

Sen blev det dags för lunch och genomgång av växter som ska beställas. Helst hade vi nog beställt från http://www.agroforestry.co.uk/ men så här års har de slut på mycket så det blir svårt om man ska göra en större beställning. Nu får det nog bli en tysk, en finsk och en dansk plantskola istället. Det hade varit roligt att åka till någon av de plantskolor som säljer skogsträdgårdsväxter och köpa på plats. Det är inte lika roligt att sitta och bläddra bland massa webbsidor med långa listor med plantnamn på latin och tyska och försöka se framför sig hur de kan se ut. Men kanske är det tur att vi inte ska det för det finns en risk att vårt inköp blivit enormt stort.

P1070753

Bosse visade också hur man enkelt kan ta sticklingar från vinbär så på eftermiddagen fick tre olika svartvinbärsbuskar i trädgården släppa till några grenar som sattes i krukor med jord för att utplanteras när de har fått rötter. Eftermiddagen har Jonas sedan ägnat åt att söka växter på plantskolor för att hitta varifrån vi ska beställa. Vi kommer att göra en sambeställning med kursdeltagarna från 2-3 plantskolor så det är lite bråttom att få ut listan så alla har en chans att fundera igenom vad de vill ha. Det känns jätte bra att ha haft Bosse ute på plats. Hans erfarenhet av att själv ha anlagt en skogsträdgård i ett skogsparti är värdefull för oss.

I morgon åker nog motorsåg, röjsåg, spadar och tändstickor fram, om inget annat kommer emellan. Mellan dammarna har det varit ett grot upplag (grenar och toppar) och en hel del av det ligger kvar. Vi tänker starta en brasa av det och slyet vi röjer och sedan utnyttja askan som jordförbättring mellan dammarna. Har även en del aska att tillgå från vedeldningen.

 

 

1 kommentar

  1. Rune Forssén

    Skulle vara intressant att vara med i denna process!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑