Tomat- och chillisås

I växthuset har vi 198 tomatplantor och de ger många tomater. Det mesta går åt till kunder men i lördags var tomaterna fler än kunderna köpte så idag testade vi att göra tomat- och chillisås. På sikt vill vi kanske förädla en del av våra produkter men det ligger ett par år framåt i tiden då vi inte har något bra tillagningskök och för lite tid för att ta tag i att göra ett. Vi har tvekat fram och tillbaka under flera år och kanske blir det aldrig så att vi kommer till skott med ett förädlingskök.

Det är i alla fall kul att testa. Vi kan kalla det produktutveckling så får vi se om det blir använt som en produkt till salu i framtiden.

I vårt hushåll lagas sällan (aldrig) mat efter recept. I stället så utgår vi ifrån de råvaror som finns och så blir det vad det blir. Recept används som inspiration. Ska man utveckla en produkt så blir det viktigt med recept men då vill vi utveckla våra egna. Även här används andras recept som inspiration men för en gång skull så har vi idag skrivit ner vad vi gjort och vilka mängder vi använt.

Idag har vi gjort en tomat- och chillisås baserat på till allra största delen egna råvaror. Salt och olivolja har vi köpt in men vitlök, chilli, paprika, tomater och nyslungad honung kommer ifrån gården.

Chillin skars på längden och fröerna behölls. Paprikan skars i bitar och där sköljdes fröerna bort. Chillin och paprikan rostades i ugnen.

Vitlöksklyftorna skalades och grovhackades.

Sedan fick de göra chillin och paprikan sällskap i ugnen medan tomaterna sköljdes och sönderdelades.

Olivolja värmdes i en tiolitersgryta och sedan frästes chilli, paprika och vitlök kort innan tomaterna lades i.

Jonas har slutskördat honung i dagarna och några ramar hade för hög vattenhalt så då fick de ersätta socker i såsen. Vår egen äppelcidervinäger användes också.

Alltihop kokades och skummades av. Det blev en sötstark tomat- och chillisås.

Den är nu hälld på glasburkar som steriliserats i ugnen och där vi sedan fyllt ända upp, satt lock på och vänt upp och ner för att ingen luft ska kunna ta sig in. Vi borde nog kokat ihop såsen något mer än vad vi gjorde men nu får vi testa detta och se vad vi själva tycker om den.

Med alla råvaror som vi har så skulle vi med mycket få inköpta ingredienser göra många olika produkter för försäljning såsom:

Sylt; svart vinbär, röda vinbär m.fl.

Marmelad; morot, rabarber, gröna tomater m.fl.

Inläggningar; rödbetor, gurka, vintersquash m.fl.

Mjölksyrat; vitkål, morot, rödbeta m.fl.

Örtsalt; ramslök, rödbeta, selleri m.fl.

Vinäger; äppelcidervinäger

Fast det blir ju nästan en heltid till, och frågan är vem som har den tiden?

4 kommentarer

  1. Louise Samuelsson

    Men åh vad kul att testa sig fram så med så många egna råvaror, Undrade lite vad ni hade för chili (såg bekant ut)? Eller det kanske var flera olika sorter?

    • Ylva Lundin

      Hot Lemon är det vi använder här. Ja, det är lyx att bara kunna gå ut och hämta det man behöver 🙂

  2. Kurt

    Om man värmer på hög värme och kokar efter att tomaterna lagts (man måste också röra) i så hindrar man att pektinet bryts ned, och då får man naturligt en tjockare sås, sedan kan man sänka värmen: https://www.seriouseats.com/ask-the-food-lab-do-i-really-need-to-reduce-w

    • Ylva Lundin

      Tack för tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑