Vi har hemslaktat tre bagglamm. Skinnen ifrån dem ska skickas på skinnberedning. När lammen är slaktade så drar man av skinnen. Man skär bara upp dem vid buken och vid benen. I övrigt drar man för allt man är värd. När skinnen är dragna av kroppen så försöker man få bort så mycket fett man kan genom att dra. Skinnen ska svalna i 30 minuter till en timme innan man saltar in dem för att de ska hålla sig. Man brer ut ett skinn och häller på 3-5 kilo stensalt. Det är viktigt att skinnet är sträckt så det inte är några veck. Svårast är det att få saltet att ligga kvar i ytterkanterna. Därefter lägger man på ytterligare ett skinn och så på med salt och så fortsätter man så tills alla skinnen är saltade. Efter en vecka har saltet dragit ut det mesta av vattnet ur skinnet och det är dags att lägga på ytterligare ett lager salt som får ligga på i en vecka.Därefter skakar man av saltet och rullar ihop dem med skinnsidan inåt. Skinnen ska packas först i dubbla plastsäckar och sedan i en kartong. Sen skickar man paketet till garveriet. Man fyller i en följesedel där man anger hur man vill ha skinnet behandlat. Vi har valt att skicka våra skinn till Tranås skinnberedning AB. Det är ett garveri som garvar skinnen i Sverige. Det finns ytterligare ett garveri i Tranås som heter Donnia Skinn AB. Det är lite lurigt för det är lätt att ta fel. Donnia skickar sina skinn för beredning i Bosnien. De gör säkert lika bra jobb i Bosnien som i Tranås men vi tycker det är viktigt att vi bevarar kompetens i Sverige så därför väljer vi Tranås skinnberedning AB.
Det är inte bara att skicka in sina skinn för först måste man välja hur man vill ha dem tillbaka. Man kan få pälsen klippt till 18 mm om man vill använda skinnen till att sy kläder, hantverk eller klä om möbler. Vill man ha längre päls kan man välja 35 mm. Detta är det vanligaste och det är sådana skinn man brukar se i barnvagnar, på möbler eller golv. I båda fallen slipas lädersidan och skinnen blir tvättbara i maskin.
Berederierna använder krom för att garva skinnen på dessa sätt. Vill man inte att de använder krom kan man begära att få sina skinn beredda ekologiskt. Då blir det 35 mm med slipad lädersida. Det blir ett biologiskt nedbrytbart skinn som inte är tvättbart i maskin men som går att kemtvätta.
Man kan också välja oklippta skinn. Då är det höga krav på att skinnen är fria från halm och annat skräp. Problemet med oklippta skinn kan vara att ullen lätt tovar ihop sig om man använder skinnet att sitta på till exempel. Det är dock väldigt dekorativa skinn som är vackra att titta på. När jag besökte en fårgård för något år sedan hade hon några sådana skinn som var otroligt vackra. Det är inte alla skinn som passar till denna form av beredning.
Frågan är då vad man ska välja. Eftersom det är första gången som vi skickar in skinn så är det svårt. Vi tog kontakt med Tranås och frågade om de kunde välja åt oss och det sa de ja till så det kommer att bli en överraskning. Helst skulle vi vilja ha ett ekologiskt, ett 35 mm kromgarvat och ett oklippt men vi får se vad de anser. Det vore roligt att få några olika så man kan jämföra.
Priserna hos de båda garverierna varierar. Donnia är klart billigast och tar 310 för 18mm, 325 för 35, 390 för oklippta och 360 för eko. Tranås skinnberedning tar 381 för 18 mm, 420 för 35 mm och 397 för oklippt och 440 för eko.
Lämna ett svar