Ni som varit med oss ett tag vet att jag (Ylva) numer åker till Tylösand efter säsong för att få chans till återhämtning, utvärdering och såplanering. Värdefulla dagar som gör att jag strax efter säsongens slut har nästa års plan klar innan för och nackdelar med årets plan fallit i glömska.
I år blev det inte riktigt som planerat då jag drabbades av en tung förkylning som efter två dar även kompletterades med magsjuka. Riktigt vad jag råkat ut för vet jag inte men det tog ett antal dagar innan jag kunde sitta upp någon längre stund och därmed är såplaneringen inte helt klar trots att jag åker hem i morgon. Så kan det gå. Jag är i alla fall klar med de sju frilandskvarteren och tänker här reflektera lite kring detta. När jag är klar även med växthusen kommer jag att lägga upp en excelfil ifall någon vill använda min planering som utgångspunkt för sin egen. Vill ni tjuvkika kommer här kvarter efter kvarter.
I första kvarteret kommer vi att odla kål. Det är fem år sedan här odlades kål senast och nu behöver dessa bäddar verkligen gödsel. Vi gödslar väldigt sparsamt eftersom vi har för höga fosforvärden i jorden men nu är det dags. Vi kommer inte att göra så stora förändringar i kålbäddarna. Här har vi jobbat ganska intensivt med planeringen under flera år för att ha lång säsong av så många kålsorter som möjligt. Fler omgångar spetskål, ytterligare någon salladskål och tillgång på kålrabbi hela säsongen är nog det vi vill jobba mot mest inför nästa säsong.
I andra kvarteret kommer vi odla majs, sallat och bönor. Vi har odlat fem bäddar majs i år och det blir det även nästa år. Två direktsådda och tre förodlade. Sallad har vi sedan flera år en bra planering för så störst föränding blir det när det gäller bönorna. Bönorna är en av de grödor där vi tjänar mest, i pengar räknat, men om man tar in arbetstid och tristess så blir bilden en annan. Därför minskar vi från sex bäddar till fyra. Det kommer att bli otroligt skönt även om vi har sålt i princip allt vi producerat i årets sex bäddar.
I kvarter tre blir det sex bäddar kål och sex bäddar pumpa/vintersquash. Även gurkväxterna har vi fått till en bra planering när det gäller mängd och tid. Det vi producerar går åt och det tar inte överdrivet mycket av vår tid. Stor bidragande orsak till det är att vi numer odlar alla gurkväxter i markduk.
Kvarter fyra kommer innehålla knipplök, purjolök, sallat och gurkväxter. Knipplöken drar vi ner med två bäddar och delar istället bäddarna så vi sätter hälften av bädden åt gången. Purjolöken kommer vi att odla två bäddar även nästa år. I och med att vi sätter purjon i hål istället för att kupa får vi in tre rader i bädden vilket spar plats.
Kvarter fem är kvarteret med flest nyheter. Här kommer vi odla samma antal bäddar potatis vilket inte är tillräckligt för våra kunder men vad vi känner att vi vill hålla på med. Det är helt enkelt inte tillräckligt lönsamt när man odlar det för hand. Vi kommer öka till två bäddar palsternacka men så tre rader istället för fyra för att få upp storleken. Rotselleri har vi odlat förut men den kommer nu att kompletteras med stjälkselleri. Vi kommer också att odla haverrot och persiljerot. Anledningen till detta är att vi vill ha lite mer varierat utbud till våra prenumeranter på hösten. Vi har inte någon större förhoppning om att sälja någon av dessa grödor i någon större skala på marknaden men vi får testa och se. Bondbönor, torkbönor och kryddgrönt blir det också.
Kvarter sex blir morot och lagringslök. Två bäddar färre lagringslök än förra året men en bädd lagringsmorot till. Vi skulle egentligen vilja ha ett lager till försäljning av betor, morot, lök, vitkål, palsternacka och purjolök. Ett lager som räckte långt in på våren tills vi skördar nästa års första grönsaker. Vår odling är dock för liten för det. Lagringsmorötterna tog slut i september, betorna och palsternackan i oktober. Vitkålen är snart slut och kvar har vi lök. Det blir väldigt tråkig föräljning om man bara har lök. Därför jobbar vi nu för att jämna ut det hela. Mer morot och mindre lök.
Kvarter sju blir betor, vitlök, ätbara blommor, mangold och nyzeeländsk spenat. En bädd ytterligare med betor, bättre planering av spenaten och lite småjusteringar här och där.
När jag skriver att frilandsplaneringen är klar så stämmer inte det riktigt för redan nu när jag skriver det här inlägget har jag gjort några små justeringar i dokumenten. Sen kommer dessutom verkligheten med frostnätter, skyfall och hagelskurar som gör att ändringar sker fortlöpande. Utan planeringen hade jag dock varit helt lost.
Lämna ett svar