Vi njuter av att vara i en säsong som inte är fokuserad på odling. Vi känner inte något inre tvång att börja med sådder så tidigt som möjligt utan väntar med försådderna till vecka sju. Men då sår vi ganska många brätten med kål och sallad för att sätta ut i tunnelväxthuset vecka elva. 18 brätten på en gång kräver lite rationell hantering och så här gör vi för att få det att fungera så smidigt och snabbt som möjligt.
Vi använder oss av två låga slaktbackar. Vi ställer första brättet i en slaktback och häller i mer jord än vad vi behöver.
Sedan sprider vi ut jorden över brättet med handen och så tar vi tag i backen med båda händerna och dunkar den i bordet så att jorden packas i alla celler.
Det är viktigt att få jord ner i botten på varje cell då vi vattnar underifrån. Om jorden då inte bottnar så kommer cellen att torka ut. Ofta så är det cellerna i hörnen som inte har fått tillräckligt med jord så när vi har bankat så kan vi ibland fylla på lite extra där. Den här processen går relativt snabbt att genomföra när man får lite rutin och det tar inte lång tid att fylla alla brätten.
Nästa brätte sätts i en ny back och så häller vi över den jord som blivit över från förra brättet i den nya backen.
Brättena staplas på hög lite skevt så inte cellerna trycks ihop.
Sedan använder vi uttryckaren för att göra hål i mitten av varje cell. Vi lägger den upp och ner på ett brätte och trycker till i mitten först och sedan ut åt sidorna.
När alla brätten har hål så är det dags att ta av sig handskarna och ta fram alla fröer.
När brättena är fyllda med ett frö i varje cell så märker vi brättet med sort, bäddnummer och sådatum.
Sedan tar vi fram en champinjonlåda och häller jord i den. Den skakas sedan över brättet så fin jord sprids över alla hålen.
Det gör att fröerna inte behöver kämpa mot några klumpar eller hårdare bitar i jorden utan har en lätt att komma upp över ytan. Att jobba på detta sätt har vi lärt oss av Sanna och Jonas på Bossgården och det spar verkligen mycket tid när vi på en dag ska så 1500 fröer.
De flesta fröer vill ha ganska varmt om de ska gro så vi fick börja med att värma jorden framför braskaminen.
I förodlingskammaren har vi byggt hyllor och installerat lampor ifrån Jula. Tre i brädd för varje hyllplan. Vi har två värmemattor som vi lägger ovanpå var sitt liggunderlag. Därpå ställer vi de brätten som innehåller fröer som vill ha det varmt för att gro. I den här första omgången var det alla kålfröer men inte sallatsfröerna. Vi sätter plasthuvar ovanpå brättena och så avvaktar vi. Redan efter två dagar hade de flesta av kålfröerna grott och då flyttar vi dem till en hylla utan värmematta där de sedan får växa till sig i lite svalare temperatur.
Imponerande , effektivt , ja så måste det gå till när ni har så ” stora ”odlingar , Det gäller att hitta bra material och finna en teknik .
Tack! Ja det är verkligen ett hantverk det där med småskalig grönsaksproduktion där varje moment måste effektiviseras om det ska fungera. Lite av en kul utmaning är det faktiskt 🙂