Nästa lördag är det dags för sista kursdagen på skogsträdgårdskursen och då ska vi plantera alla växter som vi köpt. Dels ifrån Tyskland och dels på Mölnlycke Garden Center. Vi har rätt så mycket rådjur runt gården och vi vill inte att det ska bli de som kalasar på vad skogsträdgården har att erbjuda. Därför måste vi stängsla in området innan nästa helg. Det blev alltså prioritet för dagen.
Problemen med staket är framför allt två förutom att de är jobbiga att sätta upp. De är oftast fula och i vägen. Det första problemet har vi försökt komma runt genom att köpa ett nät som nästan inte syns på håll. Det är ett svart plastnät från Allox. Ganska dyrt men lätt att jobba med. Vi har skaffat ekstolpar att fästa det på eftersom vi vill undvika tryckta stolpar. Det andra problemet har vi tänkt lösa genom att sätta upp tre grindar så att man ska kunna ta sig in och ut ur skogsträdgården åt alla håll.
Grindarna byggde vi genom att klyva ekstolpar så vi fick brädor. Vår gamla byggsåg kom ännu en gång väl till pass för klyvningen. Sedan ett tag tillbaka så äger vi också en Hitachi byggsåg som vi har fått i present. Det är verkligen lyxigt att kunna jobba med riktigt bra verktyg i lokaler där man får plats utan att behöva flytta undan saker hela tiden. Jag har inte använt den förut så det var premiär idag. Nu kan vi låta den gamla byggsågen vara inställd på klyvning, vilket vi faktiskt använder oss av ganska ofta, och den nya på kapning. Med den nya gick det mycket lättare att kapa och såga ur jack ur brädorna. Man kan ställa in den så att den inte sågar i bott utan bara sågar genom halva brädan.
Den första grinden gjordes 125 cm bred eftersom vi genom den öppningen ska kunna köra in med skottkärra eller vad som nu behövs. Eftersom den blev så bred fick den dubbla diagonaler. De övriga två gjorde vi bara 105 cm. Alla grindarna kläddes med hönsnät.
Grindstolpar och hörnstolpar slogs ner 60 cm ner i marken genom att Jonas stod och vinglade på en stege med en väldigt tung klubba.Det är lite klurigt att slå ner ekstolpar i marken där ibland är mjuk jord och helt plötsligt berg.
Många gånger fick vi pröva alternativa hål och vissa stolpar blev satta på grundare djup.
Vi har också gallrat med försiktighet. Många småträd går lätt att få av med grensaxen och andra behöver man ta till såg för att få ner. Vi vill ha bort en hel del småträd för att släppa in mer ljus till skogsträdgårdsväxterna men vi vill inte ta bort för mycket eftersom en del växter behöver skugga. Allt ris som vi kapar lägger vi i högar. Förhoppningsvis gynnar vi på så sätt den biologiska mångfalden genom att skapa bon till insekter och mindre djur. En upp och nedvänd blomkruka med halm i kan kanske också falla någon insekt i smaken. Kanske bosätter sig en humla i den här?
Lämna ett svar