Majsstärkelseduk

24 bäddar i år är fortfarande målet. Vill helst inte släppa det. Plantorna behöver dock ut i landet innan bäddarna är klara så nu gör vi ett test. Det kan gå bra – eller inte. Igår tog Jonas fram tallriksharven som vi precis köpt in begagnat. Tanken var att harva över en del av åkern där grisarna gått och bökat för att störa kvickroten ännu mer. Den har blivit störd av grisarna ett bra tag nu så den borde gå att bearbeta med harv nu tänker vi. Vi har två i familjen som är intresserade av maskiner. P1090642Jonas och så Svinto. Hon försöker alltid att följa med alla bilar som är på besök och vill gärna klättra in och vara med överallt där en motor finns. När Jonas började köra framåt insåg hon dock att hon inte borde åka med längre. Efter två vändor så gick fästöglan sönder på harven så den blev stående medan traktorn åkte en bit och därmed drogs även hydraulslangen sönder. Suck. P1090654Fick fram vår gamla spadrulleharv och köra färdigt.P1090650

Tanken var sedan att klippa gräset för att täcka med men då gick gräsklipparen sönder. Suck. Det är något med maskiner. På något sätt så verkar de alltid krångla. Oftare och oftare blir det lien som åker fram och jag funderar mer och mer över hur mycket arbete vi egentligen spar på de maskiner vi har. Dels kostar de pengar och dels tar det alltid tid att hålla dem igång. Men vissa saker klarar vi inte utan maskiner eftersom vi inte har häst som t.ex. att dra ut timmer så än så länge…

Samlade sedan ihop det lilla gräsklipp jag fått ihop och kompletterade med lieslaget gräs. Täckte en remsa med det och rullade sedan ut majsstärkelseduk. Tanken med duken är att den ska täcka ut ogräs under säsongen men sedan brytas ner. Den är godkänd i ekologisk odling. Skottade upp jord på kanterna eftersom vinden annars kommer ta med sig duken.

Sedan rullade vi ut tidningspapper som ska bli gång mellan ”bäddarna”. Tidningspapper utan trycksvärta på rulle hämtar vi på det lokala tryckeriet. De får en bit över i slutet av varje rulle som de gärna vill bli av med. P1090656Det blir visserligen bara ett lager åt gången men om man trär i ett skaft och är två som går så täcker man snabbt ganska många lager. Smidigt. P1090644Rullade ut ytterligare en ”bädd” av majsstärkelseduk. P1090653Gjorde sedan hål i zick-zack med 50 cm mellanrum i tre rader och planterade ett brätte grönkål och ett brätte brysselkål.

P1090648Täckte delar av majsstärkelseduken med halm och vattnade i varje hål med nässelvatten.

P1090645

Jag har absolut inte någon aning om om detta är ett lyckat förfaringssätt men det är roligt att pröva sig fram. Tack och lov så var det en ganska vindstilla dag där jag hann få plantorna på plats och duken delvis täckt för att hålla för vind. Risken är nog annars att plantorna slits sönder om duken fladdrar för mycket.

1 kommentar

  1. Anne

    Jag tror att tricket med maskiner är att man ska ha råd att köpa nya 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑