Kursen i odla till försäljning på Hjo folkhögskola gör att årets planering blir ordentligt gjord. Hittills har vi planerat på olika sätt varje år och hittills har vi aldrig lyckats följa planeringen. Mest har det berott på att när verkligheten har kommit ikapp så har vi varit tvungna att bara jobba på. Det har ibland inneburit att när jorden blivit varm nog för bönor så har vi sått alla bönor och hamnat i en situation när vi producerat fler bönor än vi lyckats sälja men bara under en kort period. Vi har försökt plantera t.ex. zucchini vid olika tillfällen men i somras så hjälpte inte det utan alla plantor mognade ungefär samtidigt. Vi har prövat en odlingsapp, papper, excel och word och inte fått något att fungera tillfredsställande.
I år har vi en planering i excel med fem ark. Ett ark för varje skifte.
Här skriver vi in förkortningar för de aktiviteter som ska utföras.
FS = förså
D= direktså
OM = omskola
B = bereda bädd
G = gödsla
GK = gräsklipp
P = plantera
F = flamma
X = skörda
FD = fiberduk
N = nät
Vi har kommit en bit på väg men inte fått in några G, GK eller OM än. Detta dokument räcker dock inte utan vi behöver ett dokument per bädd/gröda. I exceldokumentet ryms bara en ruta per vecka och ska vi flamma exakt sex dagar efter sådd så duger inte excelarket. Dessutom har vi lärt oss massa andra saker under kursen som vi vill ha med. Eftersom vi bygger kylrum så vill vi veta vilka grönsaker som ska förvaras i vilken temperatur. Vi behöver också ha någonstans att fylla i skördar och skördemängd samt planerade kontra utförda åtgärder.
Jonas, vår kursledare, gör all sin dokumentation på papper efter många år av test av diverse olika sätt. Vi kommer också att ha vårt på papper men eftersom det går mycket fortare att skriva på datorn så förbereder vi nu dessa papper i ett worddokument. Problemet när man går igenom litteraturen och hittar olika tabeller så blir det ett väldigt scrollande upp och ner i dokumentet. Till slut kom jag på att vi kunde göra en sida per gröda/bädd och göra översta raden till en rubrikrad. Ställer man sedan in Visa/Menyflik så får man som ett register ute i vänster kant.
Det gör det enkelt att klicka på den rubrik du vill komma till och på så sätt går det lätt att flytta mellan de olika grödorna. Jag gjorde ett grunddokument med alla rader och rubriker som jag kopierade in mängder med gånger. Sedan fyllde jag i det som var specifikt för den grödan. När jag gjort klart alla dokumenten kommer jag att skriva ut dem ihop med excelarket och förvara i en pärm ute i odlingen. Här kommer finnas planerade åtgärder och när de blir utförda, datum och mängd som vi skördar, antal plantor/frön som behövs i varje bädd och så vidare. Fördelen med att ha detta digitalt och inte bara på papper är att vi förmodligen kommer att odla ungefär samma saker nästa år. Det som har stämt efter odlingssäsongen och det som vi är nöjda med kommer att få stå kvar. Det vi upptäcker inte stämmer kan vi ändra i dokumentet efter säsongen. Allt vi behöver göra i januari nästa är är att planera var varje gröda ska odlas och sedan ändra bäddnumret.
För första gången har vi räknat ut exakt hur många plantor/fröer vi behöver per bädd och därmed har vi, efter inventeringen av kvarvarande fröer, kunnat göra en mer passande fröbeställning. Bara fröinventeringen tog en hel del tid i anspråk.
Det är mycket fröer som ska köpas in men det blir inte lika stort svinn på det här sättet. De flesta fröerna beställer vi från Semenco och från Lindbloms. Purjolöken Hannibal beställer vi från Runåbergs.
Det är sällan vi har tid att gå in och slå i böcker och material under odlingssäsongen så jag har försökt att få med saker som jag tror att jag kommer att ha glömt i sommar. Till exempel så har jag skrivit in optimal lagringstemperatur, luftfuktighet och förväntad tid en gröda kan lagras. Jag har också skrivit in under vilka veckor grödan behöver extra kväve. Ofta grundgödslar vi i innan sådd/plantering men för många grödor så behövs den mesta näringen någon gång fram i vecka 10-14. Mycket sådan här information finns i jordbruksverkets odlingspärm men det är bra att ha all sådan information i pärmen vi förvarar i odlingen så vi slipper leta.
På fredag ska vi träffas i Hjo igen och då ska vi jämföra våra såplaneringar. Det kommer att bli många ändringar och mycket som ska justeras men vi har i alla fall kommit en bra bit på väg.
Lämna ett svar