Idag fick vi besök ifrån bygg- och miljönämnden som bestämt sig för att ge oss Alingsås kommuns miljöpris 2023. Lady France Mulumba och Camilla Stensson från nämnden kom ut tillsammans med Anna Ebbesson, chef för bygg- och miljöavdelningen. De fick en rundvandring på en timma och ställde många intresserade frågor.

På kvällen skedde det officiella överlämnandet av diplom, tavla och blommor under kommunfullmäktiges sammanträde inne i Alingsås. Jonas fick ta hand om det själv eftersom det är onsdag och därmed öppen gårdsbutik och utlämning av prenumerantkassar. Jag kunde dock följa utdelningen via Alingsås kommuns webbplats direkt efter att jag stängt butiken.

Vem som helst kan nominera någon till miljöpriset men det är ledamöterna i bygg- och miljönämnden som bestämmer vem som ska få priset. Nämndens motivering lyder:

”Ylva Lundin och Jonas Dahl har under flera år genom sitt hängivna arbete på sin gård byggt upp ett väl fungerande kretsloppsjordbruk genom att eftersträva att sluta kretsloppen på gården.

De odlar grönsaker, frukt med mera till försäljning och inspirerar därmed oss konsumenter att handla mer närodlade produkter med hög kvalitet och större näringsinnehåll. Genom att hålla olika kurser och föredrag delar de med sig av sin stora kunskap inom området.

Bygg- och miljönämnden vill tacka Ylva och Jonas för deras insatser, de utför ett stort och viktigt miljöarbete och är väl värda ett miljöpris.”

Mest glada blev vi nog över att de hade planerat in ett besök som fick ta en timme. De ville att vi skulle visa runt och berätta om vår verksamhet. Det betyder nog egentligen mer för oss än själva priset. Det blev ett bra samtal under en timme kring hur vi arbetar på gården men också om lagstiftning, regelkrångel, resiliens, matsäkerhet och att potatisstaden Alingsås inte har en enda kommersiell potatisodlare.

Lokalpressen, Alingsås nya tidning, som kommer ut en gång i veckan var med under rundvandringen så där kommer ett reportage förmodligen i nästa nummer.

Vill någon till äventyrs titta på själva prisutdelningen så finns den att se på Alingsås kommuns hemsida där hela fullmäktigemötet är publicerat. Prisutdelningen är dock i början av programmet.