Årets sista wwoofare

I fredags åkte de sista wwoofarna hem. Vi har haft wwoofare här på gården från den 15 april till den 4 oktober alla dagar utom en. Det har varit en fantastisk säsong med så många olika trevliga människor som kommer hit för att dela vår vardag. I nästan ett halvt år har vi arbetslett, fixat fika och lagat lunch varje vardag fem dagar i veckan. Vi gillar det verkligen. Det känns som en ynnest att så många vill komma hit och vara med oss i arbetet. Men det är också väldigt skönt att du få ett halvår utan att behöva laga lunch och fixa fika. Att kunna knäcka två ägg i stekpannan och ta fram en gaffel och så är lunchen fixad.

Den sista månaden har David från Tyskland varit här. Hans två första veckor var Malin från Stockholm här och de två sista var Finja från Tyskland här.

Malin är den enda wwoofare vi någonsin haft som självmant har valt att skrapa färg från huset!!! Vi trodde inte att sådana människor fanns men det gör det alltså. Eftersom vi ska måla om hela huset så får alla wwoofare skrapa huset vid något eller några tillfällen under sin vistelse. Vi kan dock inte låta dem göra det för ofta för alla hatar det men Malin valde att skrapa färg under eftermiddagen. David snöade in på att rensa all lök. Det är många säckar torkad lök som ska befrias från sin blast men det var en syssla som han gillade.

Finja tog på sig att städa förodlingskammaren och packa äppelmust. Vi gillar vårt system med att wwoofarna själva väljer vad de vill göra på eftermiddagarna. Alla hittar de sin nisch och de tar ofta uppgifterna på stort allvar och lägger en stolthet i att slutföra dem bra. Det är tur att alla är olika så vi får många olika sysslor gjorda.

Malin gjorde ett insektshotell och satte upp på pannrummet.

Finja gjorde vår första gröna fågelholk och satte upp på wwoofhusväggen.

David satte upp sin i odlingen.

De här tre wwoofarna har också varit med och mustat fyra ton äpplen. David och Malin räddade oss när vi fick ett ton som inte gick att lasta av trailen så vi fick plocka äpple för äpple för hand. De var också frivilligt med på mustning en väldigt sen kväll när äpplena aldrig ville ta slut.

När Finja kommit fick vi leverans av ytterligare tre ton som nu är förpackade i treliters bag-in-box inför alla julmarknader.

Wwoofarna kommer till oss via www.wwoof.se som är den svenska plattformen men wwoof förekommer i hela världen. Vill man ut och wwoofa så anmäler man sig på sajten och får då tillgång till information till de 148 gårdarna som är anslutna. I år är det 797 wwoofare som är anslutna. Den viktigaste informationen för wwoofarna är dels gårdarnas beskrivning av sig själva och dels de recensioner som tidigare wwoofare har skrivit.

Recensionerna är roliga att läsa och de vi fått hittills är genomgående positiva. Här är ett exempel från i år:

”We can just confirm the reviews of the other Woofers about Östängsgård. We totally enjoyed our time there and felt very comfortable. We think that Ylva and Jonas are practicing Wwoofing how it’s supposed to be. They are passionate farmers and enthusiastic in sharing their ideas but still always give you the feeling that every hand is needed, no matter if you are beginner or expert. Besides, they always have good suggestions for weekend trips and activities after work. We were impressed by the generosity and warmth with which they welcomed us at the farm. Thank you for the wonderful time, Ylva and Jonas and all the best for your future projects!”

I år har vi hunnit med tolv wwoofare. Iris, Lukas, Lisa, Benedict, Ole, Bjarne, Florian, Phillip, David från Tyskland. Ana från Serbien. Arlind från Albanien och Malin från Sverige. Tyskarna har varit helt dominerande. Förra året var fransmännen i absolut majoritet men i år har vi inte haft en enda fransman. Vi säger också nej till en hel del wwoofare varje år då det är fler som vill komma hit än vad vi kan ta emot. Tidigare har vi haft många från USA, Nya Zeeland och Australien men därifrån har vi inte fått en enda ansökan i år. Kanske har folk fått upp ögonen för flygets klimatpåverkan så de väljer att wwoofa närmare hemma.

2 kommentarer

  1. Kurt

    Fint med holk åt grå flugsnappare också, och inte bara traditionella småfågelholkar med hål. Det skulle behövas fler holkar åt tornfalk också, de häckar också gärna nära bebyggelse

  2. Ylva Lundin

    Jag ska försöka bygga lite holkar själv i vinter om jag hinner. Då får det bli en tornfalksholk 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑