Idag hade vi en grupp från Agroforestryutbildningen som anordnas av Naturbruksförvaltningens vuxenutbildning i Västra Götalandsregionen. Den innebär sex fysiska träffar på vardera tre dagar som är förlagda till Angereds gård utanför Göteborg.

Att de valt att komma till Östängs gård berodde nog mest på att de haft en dag kring beskärning med Bo Blomqvist som var kursledare när vi anlade vår skogsträdgård. De hade också varit på besök hos honom i hans skogsträdgård och de har även varit hos Klara Hanson på modellodlingen i Angered. Det innebär alltså att det var en intresserad och påläst grupp som anlände idag. Det är roligt när besökare har en del förkunskaper eftersom det ofta innebär större intresse och mer frågor.

Vi började med bakgrundsinformation till varför vi själva valt att flytta ut på landet. Sedan tog vi en rundvandring i gårdsbutiken, wwoofhuset, verkstaden, ladugården, förodlingskammaren, ladan, musteriet och kylrummet innan det var dags för lunchpaus.

Efter lunch flyttade vi fåren in i ladugården från betet. De ska klippas på fredag och eftersom det ska regna så ville fårklipparen att vi skulle ta in dem så de inte är blöta då.

Vi satt i fårhuset ett tag och pratade får och djurhållning.

Sedan fortsatte vi med rundvandring till hönorna, bina, skogsträdgården, skogen, baggarna, ankorna och odlingen.

Vi diskuterade olika typer av stängsling eftersom deltagarna vill stängsla in ytor där de ska anlägga olika agroforestrysystem som då behöver skyddas mot vilt.

Klockan blev snabbt tre och det var dags för avfärd. Det är alltid kul med studiebesök!