Vi har haft planer på att bygga en bastu ända sedan vi flyttade hit. För ett år sedan blev planerna konkreta i form av en arbetsbod som vi lade om taket på. Konverteringen till bastu drog dock ut på tiden. Veckor blev till månader och trots att vi hade ganska fina ritningar kom inte bygget igång. Delvis för att bästa arbetsgången är att skaffa aggregatet först och sedan bygga bastun efter alla konstens regler kring det. Det blev inte inköpt något aggregat och tiden gick.

Så en dag när jag (Jonas) stod i duschen fick Ylva syn på en annons.

Annonsen löd:
Vedeldad bastu, utvändigt mått 200 x 290 cm. Plats för 2 personer. Pris 4.700:-
OBS! Lånad mail, ENDAST telefonsamtal!

Fick duscha snabbt och ringde en halvtimma efter att annonsen lagts ut. Samma kväll åkte jag till Viskafors för att titta på den. Det kändes som att det var lika bra att komma till skott eftersom det var fint väder men  ändå inte mycket att jobba med ute efter mörkrets inbrott. Jag kom överens med Alf och det blev affär. En vecka senare, på torsdagen, var det dags att hämta den. Det har varit en lite snårig vecka och efter en mycket trevlig bröllopsmiddag på onsdagen så blev det kvällsgrävning i lampans sken. Kanske lite i senaste laget men efter en sommar glömmer man lätt att kvällsljuset inte är detsamma som det var i juni. Det är svårt att gräva och lägga lecablock i våg i skenet av bygglampa.

Som tur var så blev Kran-Uffe försenad på torsdagen så jag hann justera plintarna i dagsljus.

Kran-Uffe från Långared har den bil som krävs för jobbet. Här svävar bastun på väg mot bilen i Viskafors.

Efter en timmas transport nådde ekipaget Östäng.

Kranen är, som man kan ana, mycket stark och når maximalt 34 meter men vid full längd kan den bara lyfta 500 kg. Det är svårt att gissa sig till hur långt kranen kan nå med en bastu som man inte vet vikten på. Bastun vägde 2,5 ton (bland annat för att det är betonggolv) så det var tur att allt klaffade eftersom bilen inte kunde komma mycket närmare än så här. Hur vi vet vikten? Kranbilen är specialist och verkligen kompetent. Om en bil nu kan vara det.

På plats med skorstenen återmonterad. Att anlita en kranbil i den här klassen kostar 1200 kr per timma plus moms. Vi vet ännu inte hur många timmar vi kommer att debiteras men transporten kommer att kosta mer än bastun. Hur som helst, nu har vi en bastu!

En och en halv timma efter att bastun landat på sina plintar var den uppvärmd för ett första bastubad i augustiskymningen. Bastun har mängder av skavanker och är skev både här och där men den kommer snabbt upp i lagom temperatur och duger för att pigga upp i vintermörkret. Våra stela muskler kommer att gilla den!

Detta betyder att vi plötsligt har en ”cirkusvagn” över. Istället för att konverteras till en bastu kommer det att bli ytterligare en wwoofbostad inför nästa säsong så vi slipper tacka nej till så många wwoofare.