Vi är väldigt nöjda med utvecklingen när det gäller försäljning av våra grönsaker. Mest säljer vi på Nolbygårds Matmarknad och en del säljer vi i vår gårdsbutik där vi har öppet fredagar. Intresset för våra grönsaker ökar för varje person som smakar på dem och det känns bra. En broccoli från Östängs gård smakar helt enkelt mer och bättre än en från affären. I början trodde vi nog att det bara var vi som tyckte att det var så eftersom vi var så väl medvetna om hur mycket arbete som ligger bakom men ju fler broccoli vi sålt desto mer övertygade blir vi om att det faktiskt är skillnad. Människor på jobbet och på marknaden kommer tillbaka och vill ha mer. Kanske är det för att våra grönsaker får växa i fred utan stress? Vi vet inte men skillnad är det.

Vi hoppas att vi kan fortsätta med Nolbygårds Matmarknad även nästa säsong och vi har börjat samtala med de som är berörda för att det ska bli så. Vi kommer i så fall att börja veckan efter midsommar och inte veckan innan som vi gjorde i år. Vi kommer att hålla på september ut eftersom det i oktober är massa andra skördemarknader som producenterna vill delta i. Hur det blir är inte bestämt än men det är så vi skulle vilja att det blir. Nolbygårds Matmarknad varje lördag från och med veckan efter midsommar och september ut – det är målet vi jobbar på inför säsongen 2018.

Men vi behöver komplement. Komplement som inte tar för mycket tid och som kan fungera veckorna innan och veckorna efter matmarknaden samt för att få sålt de grönsaker som går ”för bra” att odla. Vi blir säkert bättre och bättre på att planera men i år har vi till exempel Nyzeeländsk spenat så det skulle kunna räcka till ett helt regemente.

REKO-ring kommer ursprungligen från Finland där Tomas Snellman skapade den första REKO-ringen. En Facebookgrupp startas där producenter inför varje utlämning lägger ut annonser på det som finns till salu. Konsumenterna skriver beställningar i kommentarsfältet och producenten bekräftar beställningen. Sedan träffas man på en bestämd plats och tid. Oftast på en centralt belägen parkeringsplats där varorna lämnas över till kunderna som betalar med kontanter eller swish. Vanligast är att utlämningen sker torsdagar.

I kväll var vi på uppstartsmöte för REKO-ring Alingsås. Det kändes mycket positivt. Förmodligen kommer det att bli en första utlämning redan under september månad. Det lutar åt torsdagen den 21 september förmodligen på parkeringen vid Savannen. Vi på Östäng kommer förmodligen att erbjuda en grönsakskasse för 150 kronor där vi lägger säsongens grönsaker i urval, grönkål i knippen om 250 gram, nyzeeländsk spenat samt honung. Fyra produkter som vi testkör. Det gör att arbetet blir hanterbart och vi får sålt sådant som vi har i överskott.

Vi har tidigare prövat att sälja på liknande sätt och då var vi inte så nöjda med konceptet, men det var vi som hanterade det på fel sätt. Vi la ut alla grönsaker vi hade att skörda och varje konsument beställde lite av varje vilket gjorde att arbetet blev tungt. Dessutom beställde de mycket av det vi hade lite och lite av det vi hade mycket av. Genom att erbjuda en kasse med grönsaker så kan vi effektivisera skördearbetet och variera utbudet efter vad vi har klart. De som vill köpa större mängder grönkål och spenat för infrysning till exempel kan göra det.

Vi kände att mötet ikväll var mycket positivt och hoppas att det blir många som sluter upp. Vi själva hoppas att någon som säljer bra kycklingkött och mejeriprodukter också dyker upp så vi kan vara både konsumenter och producenter vid utlämningstillfället.

Kom igen alla konsumenter – anmäl er till REKO-ring Alingsås på Facebook.

Kom igen alla producenter – anmäl er till REKO-ring Alingsås – Producenter på Facebook.

Så syns vi på Savannen!