Idag har vi haft besök av eleverna som går Market Gardening-utbildningen vid Angereds Gård. Det är en ettårig utbildning på halvfart där våra praktikanter Levke och Majastina går. Idag kom hela klassen ut på ett studiebesök.
Vi började med en rundvandring runt hela gården där jag försökte ge en bild av hur vi arbetar med att sluta kretslopp och få till stånd en någorlunda hållbar produktion av grönsaker.
Vi diskuterade ströbädd, kompostering, sorkar, sniglar, lamm, ankor, hönor gödsel, bäddläggning, förodling, väder, stängsel och mycket annat. Det är roligt att visa gården för människor som tänker sig en verksamhet som i delar påminner om vår. De har alltid mycket frågor och det blir bra samtal.
Efter lunch så täckte vi av de 18 bäddar som vi ska odla kål i. Hela kvarter fyra och halva kvarter 3. De har varit täckta av plansiloplast som vi täckte av en bädd i taget och sedan gick över för att kontrollera efter sniglar.
Sniglarna har vaknat till liv men är väldigt små än så länge och varje dödad snigel ger 400 färre under säsongen. Därför är det ett viktigt jobb. De sitter ofta på undersidan av plansiloplasten där de är lätta att upptäcka.
Därefter fick de ansvar för var sin kålbädd där de först fick bredgrepa. Skolan hade tagit med sig några bredgrepar, några studenter hade också med sig och jag själv hade lånat ihop några för att arbetet skulle bli effektivt. De flesta bredgreparna var från Knalten men det fanns även någon ytterligare. Det kan vara bra att pröva olika bredgrepar för att hitta en som passar en själv och den jord man ska odla i. För mig är den sjutandade från Knalten given då jag har en lätt sandjord. Fördelen med den breda grepen är att du bara behöver gå över bädden en gång.
När bädden var bredgrepad fick de rensa bort eventuellt rotogräs och kratta undan dött växtmaterial.
Sen skulle alla bäddar tillföras olika saker beroende på vad som vuxit där förut samt vad som ska växa där nu.
Alla kålbäddar får stallgödsel men mängden varierar. Sen tillförde vi bor, kalk och stenmjöl till alla bäddar och några fick även lucernpellets.
Allt las på bädden innan det myllades ner och sedan krattades i ordning. Hur noggrant bädden ska krattas beror på om den ska sås eller planteras och om det ska täckas av markduk. Vi täcker några kålbäddar med markduk för att slippa kvickrot som kommer in från långsidan.
Vi jämförde bredgrepar, diskuterade gödselstrategier, växtföljd, kvickrot, maskar, bakterier och svampar bland annat.
Vi hann inte alla 18 kålbäddarna men de vi inte hann under dagen gjorde jag klart under kvällen så nu har vi 18 bäddar till som är iordninggjorda. Det tillsammans med de 14 falska såbäddar vi gjort i ordning förut ger 32 av 85 bäddar klara. Med tanke på att vi började förra veckan så känns det som ett fantastiskt resultat så långt.
Fantastiskt roligt att vara så många och jobba ihop och att få så många bäddar gjorda under en enda eftermiddag!
Lämna ett svar