Idag har den gamla frigolitisoleringen ersatts av ekofiber. Det var inte lätt att få upp de tunga säckarna på vinden men när vi var fyra som hjälptes åt så gick det så småningom att lyfta upp alla 18 säckarna. Det känns väldigt bra att använda ekofiber. Istället för 20 centimeters plastkulor har vi nu 30 centimeter ekofibrer på vår vind.
Vissa ytor var dessutom helt oisolerade förut och har nu fått ett värmande lager isolering. Vi har varit helt utan isolering på vinden några dagar och det har märkts i vedåtgången. Det har gått mycket ved och det var tur att det inte var så kallt som det varit tidigare. Det ska bli spännande att se hur vedåtgången påverkas av den nya isoleringen. Vissa delar av vinden har fortfarande sågspånsisolering. Kanske byter vi ut den också så småningom eller också kompletterar vi den med ett lager på tio centimeter ekofiber. Det får dock bli en annan dag. Även ekofiber sprids lätt över huset men känslan är mycket trevligare än när det gäller frigolitkulor.
Ekofiber ligger still och yr inte runt huset som frigoliten. Det är lätt att städa upp och dessutom naturmaterial så det inte gör lika mycket om man missar något.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard


Den pengafria puben - Glada Grisen slår upp sina portar för första gången 2025 den 22 mars klockan 17-23.
Ta med något du tycker bör finnas på en bra pub och kom som du är. Lokalen är ouppvärmd så vi rekommenderar flera lager långkalsonger och tröjor så du inte fryser. Det spelar inte någon roll om du känner oss eller om vi aldrig har träffats - alla är välkomna!
Känner du att du vill ha mer information om vad det här egentligen är så ta del av en artikel vi skrev i vår favorittidning @tidningenater. Finns på bloggen och till bloggen finns det länk i bio.
Ingressen låter så här: Tanken är enkel. En pub där man inte säljer någonting utan lokalen öppnas upp för de som vill komma. Var och en tar med sig något man tycker behövs på en pub och så skapar man den tillsammans. Inga pengar byter ägare. Kanske blir man bjuden på något att dricka av någon som tagit med sig det – fast det kan man inte veta på förhand. Kanske blir man inbjuden att
spela ett spel som någon har haft med sig eller att smaka på något ätbart. Inget går att veta förrän efteråt.
Välkommen!
4 dagar sedan


Nu har de börjat kläckas. Än är de inte så tuffa men de har också haft ett hårt jobb med att ta sig ut.
Ällingen till vänster är en timme gammal och redan fluffig och den till höger kommer snart att vara lika fin i fjäderdräkten. Spännande att se hur många av de tolv äggen som kommer att leverera.
#löpankor #snigeljägare
6 dagar sedan

Nu är alla fåren klippta. Ännu en sak att pricka av på en lång vårlista. 😀 Fåren tycker det är skönt att bli av med vinterpälsen. #får #vår
1 vecka sedan



Nu väntar vi bara på vårdagjämningen så förodlingen kan flytta ut i glasväxthusets bubbelplasttält.
Första gången som vi har fått allt färdigt i god tid innan det är dags. Det känns lite konstigt och väldigt skönt.
#förodling #grönsakerpåg
2 veckor sedan

I flera dagar har vi rivit bort ruttna delar i vårt hus. Hålet har blivit större och större men idag har vi äntligen övergått till att tillverka de delar som ska ersätta de ruttna. Magnus från @trampverkstan formar bottensyllen som ska passa ovanpå ojämna stenar och sluta an till de delar på huset som inte är ruttna. I morgon kommer vi förmodligen att kunna lägga bottensyllen på plats och sedan ska övriga delar huggas fram innan vi kan sätta in vår ytterdörr.
Det är fascinerande med gamla byggtekniker och vi lär oss massor av Magnus men vi hade inte klarat upp detta utan hans hjälp.
#timmerhus #bottensyll #huslagning
2 veckor sedan



Vi skulle bara byta ytterdörr...
På sikt kommer vårt hus att bli kanonfint. Vi försöker sakta men säkert att byta ut 80-tals lösningarna. Vi har en ganska ful men väldigt välbygd dörr byggd i Magra som vi bestämde oss för att byta mot ett par dubbeldörrar med överliggande fönster. Något i ungefär den storleken har suttit i huset från början och vi började därför ta bort musbon, mineralull och massa bös. Ganska snart insåg vi att det "enkla" dörrbytet växte. Nu har vi det ganska kallt i vår hall och cirka tre dagars jobb framför oss. Tack Magnus från @trampverkstan för att du släppte allt och kom och hjälpte oss idag. Nu byter vi ut en rutten syll m.m mot friskt virke och sen ska vi bara sätta in dörren...
Älskar att vi bor i ett gammalt hus där allt faktiskt går att fixa. Älskar också att den gamla pärlsponten sitter kvar under masonit och 80-tals tapeter. På sikt ska även fönster och lockpanel bytas och balkongen byggas om. Vi får se hur mycket ruttet vi hittar då...
#husrenovering #sekelskifteshus #pardörr #syllbyte
3 veckor sedan

Det gror och växer i förodlingen. Snart är det vår!
#odla #förodling #pakchoi #grönsaker
3 veckor sedan
Lämna ett svar