Igår fyllde vi säck efter säck med frigolitkulor. De små kulorna fastnar över allt och sprider sig lätt. Med hjälp av en duschskrapa fick vi även ut det mesta under det trånga taklyftet. Det tog sin lilla tid och var ett väldigt tråkigt jobb men vi hann klart. I vissa utrymmen finns relativt stora kulor, i vissa är det mestadels små men just under det trängsta stället var det snarare frigolitbös som fastnade över allt.

Idag var det finliret kvar. Alla frigolitkulor som inte kunde sopas upp igår skulle dammsugas upp idag. Det hade aldrig fungerat om vi inte hade fyndat en avskiljare en gång på loppis. Det är en fiffig manick som egentligen bara är en plåthink med lock med ett filter i. Man kopplar en slang till dammsugaren (ett annat loppisfynd) och sedan en slang från ett annat hål som man dammsuger med. Allt man dammsuger upp hamnar i plåthinken som enkelt kan tömmas när den blir full. Hade inte riktigt rätt slangdimmensioner men med lite fönstertätningslist så blev det tillräckligt tätt. Frigolitkulor kan ta sig in överallt. Varje springa på hela vinden innehöll kulor och det är bara att inse att vi aldrig kommer att bli av med dem helt. Vi blir lite fundersamma över hur en tänkt när man hällde hela vinden full med frigolitkulor. De har inte ens lagt papp under. Det kunde ha stoppat en del av kulorna från att leta sig ner i springor och vidare ner i bostaden. I yttre delarna av vinden är det isolerat med sågspån men i mitten har man tagit bort sågspånen och ersatt med lösa frigolitkulor. Fick de dem gratis? Fick de dåliga råd? Vi har irriterat oss på kringblåsande frigolitkulor många gånger och det bör rimligen förre ägaren också gjort. Ångrade de sig? Det finns många små hålrum på en vind där frigolitkulor kan blåsa in. Det är inte alla dessa hålor som en dammsugarslang går in. Med hjälp av en skruvmejsel kunde många frigolitkulor lossas men det måste finnas många tusen kvar även efter en hel dags arbete med dammsugaren och pannlampa.

När vi i förrgår bestämde oss för att byta ut frigolitkulorna mot annan isolering gick vi ut på Blocket i vanlig ordning. Där hittade vi en annons från Borås med ett stort parti ecofiber. Perfekt! Idag var vi och hämtade 18 säckar, vilket är vad vi får plats med i bilen och på släpet. Plastkulor mot ecofiber känns som ett givet byte.