Just nu har vi två wwoofare från Irland hos oss. De är grymma på att jobba. På morgnarna försöker vi variera de hårda jobben dag från dag så hittills har de hunnit med att gräva, kupa potatislandet, sätta ner äppleträdsstöd, bära ved, fylla 50 sandsäckar och skrapa färg. Mellan fika och lunch har de rensat ogräs, täckt bäddar, täckt gångar, plockat jordgubbar och sockerärtor samt vattnat i grönsaksodlingen. Efter lunch valde de som sitt första projekt att måla wwoofvagnen med linoljefärg. Nu har de tagit sig an att ställa i ordning en fikapergola i grönsaksodlingen.
De har grävt undan grässvålen och rensat från rotogräs, lagt ut markduk och täckt med singel. Ytan har packats med hjälp av en rejält tung järnbult.
Nu håller de på att lägga plattor.
Tanken är att vi ska få en yta där vi kan ta en paus. På plattorna ska det stå en ställning till en pergola som vi fått av några vänner. Sedan ska där planteras vindruvor och andra klängväxter vid stolparna så att vi på sikt får en skuggig plats där vi kan ta igen oss och dricka ett glas flädersaft eller äta en glass. Tanken är att våra wwoofare ska jobba mellan 8 och 15 men Elaine och Michael fuskar med det. När vi vänder ryggen till sker det grejer. Härom dagen hittade vi ett berg med kluven ved när vi kom ut.
Vi ligger ju efter med veden och då är en sådan syn väldigt trevlig.
En annan dag visade det sig att vi hade väldigt många fler färdiga biramar än vad vi trodde. Det går undan och mycket blir gjort. Det har varit en extremt hektisk vår men nu känner vi att vi nästan är i kapp. Tack för all hjälp alla wwoofare!
Om oss
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard




Magnus på @trampverkstan har tillverkat en ny fin dörrkarm till våra dubbeldörrar till vardagsrummet.
Med den som förebild håller vi nu på att tillverka en mindre dörrkarm till en gammal dörr vi köpt till städskrubben.
Magnus dörrkarm blir finare - men vår duger och nu vet vi hur man kan göra en dörrkarm.
Processen är ganska typisk för hur vi lär oss nya saker på Östäng. Studera hur andra gör och börja sedan att träna. Det behöver inte bli perfekt med en gång. Vi kallar det östängsperfekt.
Ska det vara någonstans där vi verkligen vill ha det perfekt så kallar vi in proffs men det är roligare med det man gjort själv.
Behöver du något snickeri utfört eller någon gammal detalj i trä tillverkad så tveka inte att kontakta Magnus. Han är grym på att ta fram tidstypiska detaljer till gamla hus.
#snickeri #sekelskifteshus #nykunskap #kansjälv #östängsperfekt
3 dagar sedan



Första sådden gjord i växthuset. Nu är 2025 års odlingssäsong inledd med spenatsådd i växthuset.
Blir glad över att se hur fina aggregat som bildats i jorden.
Blir mindre glad över att studera sorkarnas framfart.
#spenat #odlingsåret2025 #förstasådden
5 dagar sedan






Idag påbörjade vi läggningen av sten i glasväxthuset. Tanken, förutom att få ett snyggt golv, är att det ska lagra värme så att klimatet blir ännu bättre här inne. Vi märkte stor skillnad när vi murade upp bakväggen. I mitten av mars måste det vara klart för då ska vi förodla alla våra plantor i det här utrymmet.
#växthus #tegel #tegelgolv #odla
7 dagar sedan

Nu öppnar vi för bokning av prenumeration på grönsaker säsongen 2025. Under 23 veckor kan du boka en kasse nyskördade grönsaker för upphämtning på gården eller i centrala Alingsås.
#prenumeration #grönsaker #odla #marketgarden #loo #dethänderialingsås #upplevalingsås
1 vecka sedan

Dagens blogginlägg handlar om hur och varför vi numer gjuter egna vaxmellanlägg trots att det tar ungefär en arbetsvecka per säsong. Länk i bio.
#biodling #gjutavax #vaxkakor
2 veckor sedan

För att slippa köpa in vaxmellanlägg till bikuporna och riskera att få in diverse föroreningar gjuter vi numer våra egna mellanlägg av det vax som våra egna bin tillverkat. Idag tillverkar vi vaxmellanlägg inför säsongen 2025 för när vi väl behöver dem så har vi så mycket annat att göra.
#biodling #vaxkakor #gjutavax
2 veckor sedan



Nu lägger vi nytt golv i wwoofhuset. Ett mjukt såpskurat furugolv. I maj drar vår wwoofsäsong igång och då vill vi att wwoofhuset är inbjudande och välkomnande. Här bor våra wwoofare (world wide oppourtunities on organic farms) medan de är på gården och lär sig om hur man kan sköta ett mindre jordbruk. De kommer från hela världen och får en inblick i svensk kultur och natur.
#wwoof #wwoofsweden #volontärer #odling
2 veckor sedan

På bloggen idag reflekterar vi över odling av betor, mangold och spenat. Betor är en av våra personliga favoriter att odla. Dessutom är betor i olika färger snyggt och lyfter vilket försäljningsbord som helst.
Länk till bloggen i bio.
#betor #odla #marketgarden #målleväxter
2 veckor sedan


Arbetet med utrymmet mellan hall och sal går vidare. Nu ska vi hyvla fotlister, skurklossar, dörrkarmar och hyllor. Sedan ska det shellackas och strykas med tre lager linoljefärg. #sekelskifteshus #pärlspont #renovering #vintersysslor
2 veckor sedan
Fast det borde nog ha varit stenmjöl eller sättsand mellan bärlagret och plattorna!