Just nu har vi två wwoofare från Irland hos oss. De är grymma på att jobba. På morgnarna försöker vi variera de hårda jobben dag från dag så hittills har de hunnit med att gräva, kupa potatislandet, sätta ner äppleträdsstöd, bära ved, fylla 50 sandsäckar och skrapa färg. Mellan fika och lunch har de rensat ogräs, täckt bäddar, täckt gångar, plockat jordgubbar och sockerärtor samt vattnat i grönsaksodlingen. Efter lunch valde de som sitt första projekt att måla wwoofvagnen med linoljefärg. Nu har de tagit sig an att ställa i ordning en fikapergola i grönsaksodlingen.
De har grävt undan grässvålen och rensat från rotogräs, lagt ut markduk och täckt med singel. Ytan har packats med hjälp av en rejält tung järnbult.
Nu håller de på att lägga plattor.
Tanken är att vi ska få en yta där vi kan ta en paus. På plattorna ska det stå en ställning till en pergola som vi fått av några vänner. Sedan ska där planteras vindruvor och andra klängväxter vid stolparna så att vi på sikt får en skuggig plats där vi kan ta igen oss och dricka ett glas flädersaft eller äta en glass. Tanken är att våra wwoofare ska jobba mellan 8 och 15 men Elaine och Michael fuskar med det. När vi vänder ryggen till sker det grejer. Härom dagen hittade vi ett berg med kluven ved när vi kom ut.
Vi ligger ju efter med veden och då är en sådan syn väldigt trevlig.
En annan dag visade det sig att vi hade väldigt många fler färdiga biramar än vad vi trodde. Det går undan och mycket blir gjort. Det har varit en extremt hektisk vår men nu känner vi att vi nästan är i kapp. Tack för all hjälp alla wwoofare!
Om oss
Vi, Jonas, Ylva, Tilda och Ina köpte Östängs gård 2014 och tillträdde i oktober. Tanken är att skapa en levande gård med odlingar, djur och en bredd på verksamheter. Än så länge bor vi och våra katter Rufus och Glenn-Pär, får, hönor, ankor och bin här.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Med start 16 juni står vi på Alingsås matmarknad varje torsdag vid stora torget i Alingsås mellan 14:00 och 18:00. Välkomna!
Instagram: ostangs_gard

När jag var på kurs gjorde våra duktiga praktikanter i ordning bäddarna i växthuset. Vi har sått morötter, betor, rädisor, spenat och planterat ut spetskål, vitkål, majrova, kålrabbi, pak choi, sibirisk bladraps, sallat och sedan tidigare växer här spenat, vintersallat, vitlök och persilja. Nu vill vi inte ha mer frost🥶
4 dagar ago

Denna vecka har vi tillsatt kompostmaskar i vår Johnson-Su kompost. Temperaturen har sjunkit så nu kan de börja jobba. #johnsson-su #kompost #maskar
4 dagar ago





I två dagar har jag varit på en Eldrimnerkurs i Kisa. Nu har jag två årsförbrukningar med sylt och marmelad med mig hem. Så mycket spännande människor och spännande smaker. Klar favorit hos mig blev en tomatmarmelad smaksatt med chilli, ingefära, citron och flingsalt. Bra hetta!
#mathantverk #eldrimner #hargodlarna #syltochmarmelad
6 dagar ago

Idag och i morgon är det Eldrimnerkurs hos @hargodlarna där Ann-Sofie lär oss att koka sylt och marmelad med eget pektin. Vi är sju deltagare och olika smaker och innehåll testas hej vilt. I morgon ska vi koka ännu mer och sen blir det smaktest av allas recept. Väldigt givande och tillåtande. Det ger definitivt mersmak. Lovar att skriva ett blogginlägg om allt jag lärt mig så snart jag hinner. Håll koll på östängsbloggen så kommer det där.
#egetpektin #syltochmarmelad #blåbärochchilli #eldrimner #lokalproducerat #mathantverk
7 dagar ago


Idag har vädret växlat utanför fönstret. 40 centimeter snö har fallit och jag har suttit inne i princip hela dagen och djupdykt i kvävets kretslopp, ledningstal, jordpartiklar och annat odlingsrelaterat med koppling till kemi. Det finns mycket att sätta sig in i och förstå och då är det rätt så skönt att snön gör att vårbruket måste vänta.
Du som odlar - var känner du att du skulle vilja förstå när det gäller kemin bakom ditt odlande?
#kallvår #inomhusjobb #odlingochkemi
2 veckor ago

Snart behöver de första plantorna planteras ut… vädret säger något annat. 🫣
2 veckor ago




De första sådderna växer på bra. Pak choi, vitkål, spetskål, sibirisk bladraps, sallat, majrova, chilli och paprika. Denna vecka sår vi tomater och rödbetor. Allt ska sedan ut i tunnelväxthuset. #odla #förodla #lokalmat
3 veckor ago

Magnus från @trampverkstan har hjälpt oss att handhyvla måttbeställda bröstlister till badrummet. Idag kvistlackar vi med schellack och grundmålar med linoljefärg. Sen ska de sättas på plats innan vi finputsar väggarna. #hantverk #handhyvlat #badrumiträochlera
3 veckor ago

Johnson-Su ökar i temperatur. Kul att testa en ny version av kompost. Hoppas att resultatet blir lika bra som det sägs att det ska bli. I så fall så kommer vi nog att lägga en Johnson-Su per år. Men det vet vi först om ett år.
#kompost #johnsonsubioreactor
3 veckor ago
Fast det borde nog ha varit stenmjöl eller sättsand mellan bärlagret och plattorna!