I natt hade vi för första gången i höst frost. Vi vaknade på morgonen och tittade ut över en frostnupen grönsaksodling. Det har varit lite mycket att göra det sista så vi var inte riktigt beredda. Uppe vid huset var det inte någon frost i gräset så det har inte varit speciellt kallt men tillräckligt för att alla blad på pumpor, vintersquash och zucchini har gett sig. Själva frukterna verkar dock ha klarat sig bra. Den nyzeeländska spenaten som inte är speciellt bra på att tåla frost såg inte ut att vara påverkad och inte heller bönor och ärtor. Eftersom det kan bli kallt i natt igen så har vi ägnat en stor del av dagen åt att skörda alla squash, zucchini och pumpor.

I våras var det många fröer av vintersquash som inte tog sig så vi direktsådde två bäddar med Uchiki Kuri som är en av våra favoritvintersquashar. De blev ganska sent sådda så vi hade inte stort hopp om att få så mycket skörd. Resultatet blev dock över förväntan och idag har vi skördat massor av vackra orange vintersquash som vi först rengjort så att de håller sig längre. Nu ligger de i backar i butiken. Vintersquash är en underskattad grönsak. Den odlades förr i Sverige men blev bortglömd efter första världskriget och det är först på senare år som den återkommit. Just Uchiki Kuri är en japans vintersquash som också kallas röd Hokkaido. Smaken är mycket söt och nötig och  mycket god. Det går inte att jämföra med zucchini (sommarsquash) som är relativt smaklök. Det bästa med vintersquashen är att den håller sig i rumstemperatur i flera månader. Vi har en gång ätit en i juni året efter. De är rika både på vitaminer och mineraler och fungerar att äta råa, stekta eller ugnsbakade. Det blir en mycket godare soppa än vanlig pumpasoppa och det fungerar också att pickla.  

Det är roligt att duka upp försäljningsbord när vintersquashen börjat mogna. De blir trevliga färgklickar bland allt det andra.