Vi fick ett tips någonstans på nätet om en enkel eldstad. Eftersom vi hade några tallstockar liggande så passade vi på att testa.

P1130085 P1130087

Kapa stocken så den blir ca 50 cm, borra i centrum med ett spiralborr så långt det går. Försök pricka centrumhålets botten från sidan. Färdigt.

Vi använde 22 mm borr, större hade nog varit bättre. Det hade också varit bättre med ett längre borr. Elden är ju från sidohålet och uppåt, längre borr bör ge mer eld.

Tilda satte igång med att försöka få stickan att brinna. En ganska svår utmaning eftersom stocken kom från ett träd som fälldes för mindre än en vecka sedan.

P1130083

Men efter lite lirkande och lite, lite fusk med stearin så tog det sig. Man startar elden i sidohålet genom att skjuta in smala brinnande stickor.

P1130086

Eftersom stocken var färsk så tog det sig långsamt. Vi tröttnade och gjorde annat en stund. När vi kom tillbaka så stod lågorna upp ur hålet och det var lätt att tro på att det går att laga mat på den här om stocken är torr. Tre stenar som mellanlägg, sedan är det bara att börja grädda plättar. Olika träslag är förmodligen olika bra till detta. Vi valde tall eftersom det är så mycket terpentin i mitten av stammen. Kanske var det därför det brann över huvud taget? Vår färska stock slocknade efter ett tag men det hade nog med fukten att göra.

Alla som försökt få igång en brasa vet att det inte går med ett vedträ. Om samma vedträ klyvs i flera delar så kan det gå bra. De brinnande träbitarna behöver varandras värme för att brinna vidare. Det bör vara på samma sätt med hålet i stocken. Även om det bara är en träbit så strålar hålets brinnande sidor till varandra så att elden kan fortsätta. Det är bra drag från sidohålet så det kan nog bli bra fart om trät är torrt.

Fiffig eldstad är det i alla fall. Genialt enkel. Vi har lagt in några borrade stockar i pannrummet. Det skall bli kul att se hur de brinner om några månader.