Jag har i många år tänkt att jag ska göra falska såbäddar men det har aldrig riktigt blivit av. I år gräver vi om varenda bädd för att få dem smalare och längre och därmed öka effektiviteten både vid sådd, ogräsrensning och skörd. Problemet med att gräva om bäddarna är att man stimulerar massor av ogräsfrön att börja växa.

Vårt första kvarter där bäddarna legat i fyra år var förra säsongen nästan ogräsfri medan kvarter fyra hade mängder med fröogräs. I år kommer varenda bädd förmodligen att ha mängder av fröogräs och därför ska vi försöka hinna göra falska såbäddar i så många som möjligt. I veckan har vi bredgrepat och krattat alla bäddarna i kvarter tre. Idag så började vi vattna som om vi hade sått för att ogräset ska börja växa. Sen ska det dö.

Vid varje bädd har vi slagit ner en pinne med bäddens nummer på. Det gör det lättare för alla att veta vilken bädd de ska jobba i. Vi ska slå ner ytterligare en pinne i på andra sidan av bädden så att slangarna inte råkar korsa bäddarna utan löper in i gången mellan två pinnar. Sågen gick dock sönder så det får bli en annan dag.

Vi har satt upp en utrullningsbar slangvinda mitt i odlingen för att slippa ha slangar liggande överallt. Vi har grävt ner matarledning till den men inte hunnit koppla in vattnet i källaren. Så nu har vi i alla fall slangar liggande fram till slangvindan men det känns ändå som ett framsteg att vi fick den uppsatt idag.

Två kvarter är färdiggrävda och ska bredgrepas och krattas så fort vi hinner för att göra falska såbäddar även där. Kvarter fyra är fortfarande kvar att gräva om.