Vi har fem stycken tackor på gång. Dem har vi köpt av några i Stora Mellby som ska trappa ner. Tackorna har alla fått lamm förut och är betäckta i november så vi kommer att få lamm i april. Det känns skönt att ha köpt tackor som lammat förut så att de vet hur man gör. Tänker att risken för krångel vid lamningarna rimligen borde bli mindre då. Men det är mycket man ska ha koll på och ordna innan man kan ta hem fåren. Förra ägarna var snälla och lät oss ha kvar tackorna hos dem tills vi fått klart vinterhage och annat. Först trodde vi att vi skulle hinna det under december men först nu börjar vi se slutet på våra förberedelser.

Fåren tål kyla bra och behöver inte ha mer än tak och några skyddande väggar. Först hade vi tänkt ha dem under ett snedtak med väggar på tre håll men sedan hade vi en rådgivare från hushållningssällskapet här och han rekommenderade oss att istället ha fåren i ladan. Porten längst till höger på bilden nedan ska få stå öppen så det blir bra ventilation och där innanför ska fåren bo. Mjölkkammare och lada

Det första vi satte igång med var därför att bygga fårstall. Det är svårt att veta hur man ska göra. Vi tog tillvara några grindar från hästsläpet, som vi använder som grishus, och satte upp dem till fårens inhägnad i ladan. P1070308
Jag byggde sedan ett foderbord där fåren kunde äta från två håll. Sedan upplystes jag om att jordbruksverkets regler säger att det måste vara två meter till närmsta vägg från foderbordet. Då var det bara att börja om, eftersom det var omöjligt att få till.

P1070323 Foderbordet jag byggt får vi använda till något annat istället. Lite surt kändes det men det var inte mycket att välja på utan bara att börja om. När jag hängde över foderbord nummer två för att dra i de sista skruvarna så small det till i ett revben. Inte hela världen eftersom det självläker men det gör ont och hämmar byggandet av stenmur som var nästa projekt.

Vi har tänkt göra två vinterhagar så småningom för att kunna alternera. Tänker att det är bra för att minska parasittrycket. Bakom ladan finns ett stenigt parti som vi inte kan ha till så mycket men som borde bli bra vinterhage då fåren kan gå där utan att det blir  geggigt. Närmast ladan är det dessutom en hårdgjord yta eftersom tidigare ägare har haft verksamhet i ladan som krävde lastbilstransport. Det borde vara bra.

Problemet med stenig mark är dock att det är svårt att få ner stolpar. Vi hade god hjälp en dag och slog ner alla stolpar som gick att få i marken. Tur att vi fick hjälp eftersom mitt revben inte ville vara med och slå med slägga. P1070334Ett par snedväxande tallar som stod bra till fick också tjäna som stolpar men sedan var det bara att inse att det krävdes stenborr för att få ner stolphållare att fästa stolpar i. Vi hyrde en borrmaskin från Cramo under en dag och det gick förvånansvärt lätt att borra i sten för att sedan slå ner ett metallfästen att skruva fast stolpen i.

P1070373P1070372

På två sidor sätter vi fårstängsel med ett elrep ovanför samt en eltråd i lammhöjd på insidan fårnätet. Distanser, eltråd, elaggregat, trådspännare o.s.v. Det är många nya begrepp och pryttlar som är nya för oss. Vi använder oss av ekstolpar eftersom det känns bra att inte behöva använda tryckimpregnerade stolpar. Ek är ett hårt trädslag och håller därför bra även om det inte är impregnerat men det är också mycket dyrare. Helst ska det tydligen vara kluvna stolpar men de vi har fått tag på är sågade. Kanske kommer vi i framtiden kunna och hinna göra våra egna kluvna ekstolpar – men det finns det definitivt inte tid till just nu. Eftersom eken är så hård så fick vi förborra när vi skulle skruva i distanserna. Det var ändå svårt att dra i dem och de var inte av så bra kvalité så ett par gick sönder. Verkligen frustrerande när man nästan har skruvat in den och måste skruva ut den och börja om med en ny. P1070360Förmodligen gör vi fel på massor av sätt – men vi tänker att vi i så fall lär oss av våra misstag. Vill gärna att fåren inte ska lockas att rymma eftersom det tydligen är så att får som börjat rymma gärna fortsätter med det.

Sen tillverkade vi två grindar. Vi kom över en trave virke på auktion för ett tag sedan. En hel del sneda brädor men också en hel del användbart. Det är fantastiskt att ha en stor trave att bara hämta ur plus en bra byggsåg så man kan såga till de dimensioner man vill ha. Jag älskar att arbeta med bra maskiner. Den ena grinden fästes med gångjärn för att lätt kunna öppnas medan den andra surrades fast eftersom den bara behöver användas när vi ska in med traktorn för att få ut djupströbädden på våren.

IMG_2261

På den tredje sidan vinterhagen finns en stenmur som också utgör gräns mot grannens marker. Där tänkte vi använda oss av stenmuren och dra en eltråd ovanför för att vara på den säkra sidan. Stora delar av stenmuren hade rasat och därför behövde vi restaurera den. Problemet var att några rejäla stenblock hade ramlat omkull.

P1070385P1070387

Förmodligen för att rötter växt mellan berget och blocken och tryckt iväg dem. Vi har inte rest så många stenblock förut så det tog lite tid att komma på hur man ska göra. Sedan kom julen och några dagars vila samt några dagars frost med tjäle. Men idag fick vi fram spett, långa reglar, stenar att lägga under och sedan hävde vi upp dem bit för bit och la under stenar efterhand. Det kändes som en enorm seger när de väl var på plats. Lite nervöst att vara under ett flera hundra kilo tungt stenblock för att kila in stödstenar men vi lyckades få tre bumlingar på plats utan att få emellan vare sig fingrar eller tår.

IMG_2323

Äntligen står de stadigt

Nu återstår bara att lägga till rätta småstenar där mellanrummet mellan eltråden och stenmuren är för stort. Ska också försöka få tag på en saltsten med koppar.  Våra får är gotlandsfår och de ska tydligen ha saltsten med koppar. Men frågan är om man kan köpa en saltsten med koppar som är till för kor? Är det någon som vet?

Till helgen ska vi nog hämta våra fem får samt det vinterfoder vi behöver köpa för första vintern. Det ska bli väldigt roligt att äntligen få hem dem och ännu roligare i april när vi förhoppningsvis får 8-10 lamm.