Fårvecka

Efter förra helgens kurs sorterade vi fåren på söndag kväll. På måndag morgon tog vi på oss pannlamporna klockan 05.00 och gick ut och lastade ombord de tolv individer som skulle till slakt. Tre tackor och nio lamm. Alla årets bagglamm utom två som skulle säljas till liv till en annan gård i Alingsås och några tacklamm som vi inte skulle behålla som livdjur. De två sista av vår ursprungsbesättning, födda 2012, fick också gå iväg då de hade det jobbigt innan lamningarna i våras. En tacka född 2018 hade bara en fungerande spene så hon fick också åka iväg.

På måndag eftermiddag hämtade vi skinnen och saltade in dem. På onsdag tog vi in alla tackor i fårstallet så de skulle torka upp innan fredag och på kvällen kom köparna till bagglammen och hämtade.

Då hämtade vi även in baggarna Totoro och Enok till en fålla under tak.

På fredag förmiddag kom Magnus fårklippare och klippte elva tackor och två baggar.

Det blir lite oro i flocken när fåren klipps eftersom de inte riktigt känner igen varandra direkt.

Lammullen rensar och sparar vi till julmarknaderna.

Fårullen la vi i en skottkärra för att använda till att täcka gångar i odlingarna.

Det är skönt att det är Magnus som kommer år efter år. Vi känner varandra och vi vet vad han förväntar sig av oss. Vi har också blivit så mycket bättre på att hantera våra får själva. Bara att vi stänger in dem i en liten fålla nu för tiden gör att det går mycket fortare att leverera ut nästa individ till klippning nu än i början. I en halvstor fålla blir det snabbt en stökig fårjakt.

Det är skillnad på olika individer under klippningen. Lugnast är de som har varit med förut. Lammen blir lite stressade men tackorna och baggen Totoro tog det med jämnmod. Värst var det nog för Enok, vår sällskapsbagge, som aldrig är riktigt tillfreds om han inte får vara tätt intill Totoro.

På fredag eftermiddag åkte vi och hämtade de färdigstyckade lammen och tackorna och levererade ut till våra kunder. Tre tackor behöll vi själva och frös in. Det är svårt att sälja tackkött men vi tycker att det är lika bra kött som lammköttet.

Denna tacka är grillstyckad så alla bitarna är i lagom grillstorlek.

Färsen beställde vi konsumentförpackad i år vilket blev en extra kostnad men väldigt smidigt.

Alla styckdetaljerna vakuumförpackades och frös in på fredag kväll. När räkningen kom från slakteriet kunde vi lätt konstatera att man inte blir rik på en liten besättning med får. Det är mycket avgifter per får för slakt, styckning, förpackning, återtag av skinn och därtill kommer transporter och uppfödning av lammen. Å andra sidan så gör fåren ett bra arbete när det gäller att hålla markerna öppna. Det är viktigt, det med.

3 kommentarer

  1. Kurt

    Tar slakteriet mera betalt för att slakta tackor? Vad jag förstår så menar endel att det knappt är lönsamt att skicka tackor till slakteriet.

  2. Ylva Lundin

    Ja – det kostar 50 kronor mer för får när det gäller slakten och även 50 kronor mer när det gäller styckningen. Man får inte mycket betalt för tackkött hos slaktaren men vi tar återtag på allt vårt kött.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑