För några dagar sedan flisade vi ytterligare fem gångar i odlingen. Vi lär inte bli klara i år heller, men det går framåt. Att flisa gångar är inte något vi prioriterar men det blir trevligt att gå på, minskar ogrästrycket, ser snyggt ut och bidrar till ökad tillväxt av svamphyfer.

Idag har jag, våra tre wwoofare och en praktikant flisat ytterligare fem gångar i odlingen. Vi flisar inte gångarna förrän vi har kontroll över rotogräset. Gångar fulla med rotogräs får vara bara fram tills dess att vi har kontroll över ogräset. Vi har flisat någon gång där det fortfarande fanns en del kvickrot och vi upplever att det bara blir jobbigare när kvickroten ska grävas fram under flis och tidningar. Våra gångar är näst intill kvickrotsfria nu för tiden så snart ska vi flisa alla gångar.

Vi brukar börja dagen med kroppsarbete fram till fika och eftersom vi idag fick en ny praktikant till grönsaksodlingen så ville vi göra något i odlingen. Vi tog hand om var sin gång och eftersom det blåste en del så la vi först tidningspapper i blöt i skottkärran och sedan bredde vi ut dem i gången. Finns det t.ex. fröer från vitgröe i gången så håller tidningarna tillbaka dem så de inte gror.

Tidningarna lägger vi omlott i gången och sedan hämtar vi flis i skottkärror och skyfflar ut så det täcker tidningarna. Flisen har wwoofarna flisat upp en annan morgon. De kommer ifrån några nerblåsta aspar som vi tog om hand i hagen för någon vecka sedan. De grova delarna hamnade på vedbacken och. dem fick wwoofarna klyva i går morse och sedan idag fick de använda flisen i gångarna.

Vi vill att de får en förståelse för hur vi med en liten småskalig diversifierad verksamhet tar tillvara och hittar användningsområden för nästan allt på gården. Det är få saker som blir till avfall när man jobbar småskaligt.

Normalt kör vi med hjulhackan i gångarna för att hålla ogräset borta. Vi försöker köra över varje gång en gång i veckan. Nu när vi får fler och fler gångar som är flisade så minskar behovet av att använda hjulhackan vilket är skönt.

Vi ser ganska snart att det kommer upp svampar där vi brett ut flis i gångarna. När flisen väl är på plats så får jorden under ligga helt orörd. Vi fyller på flis när det behövs men vi tar inte bort den gamla. Svamparnas långa hyfer får vara ifred under flislagret och vi tror att det har en gynnsam effekt på odlingen.

Allt eftersom arbetet fortskred så ökade regnet och vi fick alla byta kläder när det väl var dags för fika. Så lite blött var det, men visst blir det prydligt?