Även om vi odlar mycket grönsaker och producerar egna ägg och kött så handlar vi en hel del mat i affären. Det innebär att vi som de flesta andra bär hem väldigt mycket förpackningar. Tidningar använder vi för att täcka odlingarna men plast, pappförpackningar och metall kommer vi inte undan. Vi har varit duktiga på att källsortera i många år och när vi bodde i staden var det enkelt att ta med ett par kassar på styret när man ändå skulle till affären. Vi har upplevt det som krångligare sedan vi flyttade till landet och blev mer beroende av bil. Egentligen vet vi nog inte varför vi upplever det så men ofta handlar vi nu i en affär där det inte finns någon återvinning så då blir det en extra tur till en återvinningscentral. Men så i veckan så fick vi FNI-tunnor. FNI står för fastighetsnära insamling och betyder att vi har fått två stora sopkärl på gårdsplanen. I varje kärl finns fyra fraktioner vilket innebär att vi har möjlighet att sortera vårt avfall här på gården.
Alingsås kommun ligger långt framme när det gäller återvinning och vi upplever det som ett lyft. Vi kommer aldrig att slänga något i kompostavdelningen och inte heller något i avdelningen avsedd för tidningar men övriga avdelningar har vi nytta av. Man får dessutom med en behållare för batterier och glödlampor som man hänger ut på en av tunnorna när den är i behov av tömning.
Tunna nummer ett töms ena veckan och tunna nummer två töms den andra. Tunnorna är ganska stora men det är ok när de gör ett bra jobb. Vi får fixa någon bra ställplats till dem så småningom.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva, Tilda och Ina köpte Östängs gård 2014 och tillträdde i oktober. Tanken är att skapa en levande gård med odlingar, djur och en bredd på verksamheter. Än så länge bor vi och våra katter Rufus och Glenn-Pär, får, hönor, ankor och bin här.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Med start 16 juni står vi på Alingsås matmarknad varje torsdag vid stora torget i Alingsås mellan 14:00 och 18:00. Välkomna!
Instagram: ostangs_gard

När jag var på kurs gjorde våra duktiga praktikanter i ordning bäddarna i växthuset. Vi har sått morötter, betor, rädisor, spenat och planterat ut spetskål, vitkål, majrova, kålrabbi, pak choi, sibirisk bladraps, sallat och sedan tidigare växer här spenat, vintersallat, vitlök och persilja. Nu vill vi inte ha mer frost🥶
2 veckor ago

Denna vecka har vi tillsatt kompostmaskar i vår Johnson-Su kompost. Temperaturen har sjunkit så nu kan de börja jobba. #johnsson-su #kompost #maskar
2 veckor ago





I två dagar har jag varit på en Eldrimnerkurs i Kisa. Nu har jag två årsförbrukningar med sylt och marmelad med mig hem. Så mycket spännande människor och spännande smaker. Klar favorit hos mig blev en tomatmarmelad smaksatt med chilli, ingefära, citron och flingsalt. Bra hetta!
#mathantverk #eldrimner #hargodlarna #syltochmarmelad
2 veckor ago

Idag och i morgon är det Eldrimnerkurs hos @hargodlarna där Ann-Sofie lär oss att koka sylt och marmelad med eget pektin. Vi är sju deltagare och olika smaker och innehåll testas hej vilt. I morgon ska vi koka ännu mer och sen blir det smaktest av allas recept. Väldigt givande och tillåtande. Det ger definitivt mersmak. Lovar att skriva ett blogginlägg om allt jag lärt mig så snart jag hinner. Håll koll på östängsbloggen så kommer det där.
#egetpektin #syltochmarmelad #blåbärochchilli #eldrimner #lokalproducerat #mathantverk
2 veckor ago


Idag har vädret växlat utanför fönstret. 40 centimeter snö har fallit och jag har suttit inne i princip hela dagen och djupdykt i kvävets kretslopp, ledningstal, jordpartiklar och annat odlingsrelaterat med koppling till kemi. Det finns mycket att sätta sig in i och förstå och då är det rätt så skönt att snön gör att vårbruket måste vänta.
Du som odlar - var känner du att du skulle vilja förstå när det gäller kemin bakom ditt odlande?
#kallvår #inomhusjobb #odlingochkemi
3 veckor ago

Snart behöver de första plantorna planteras ut… vädret säger något annat. 🫣
3 veckor ago




De första sådderna växer på bra. Pak choi, vitkål, spetskål, sibirisk bladraps, sallat, majrova, chilli och paprika. Denna vecka sår vi tomater och rödbetor. Allt ska sedan ut i tunnelväxthuset. #odla #förodla #lokalmat
4 veckor ago

Magnus från @trampverkstan har hjälpt oss att handhyvla måttbeställda bröstlister till badrummet. Idag kvistlackar vi med schellack och grundmålar med linoljefärg. Sen ska de sättas på plats innan vi finputsar väggarna. #hantverk #handhyvlat #badrumiträochlera
4 veckor ago

Johnson-Su ökar i temperatur. Kul att testa en ny version av kompost. Hoppas att resultatet blir lika bra som det sägs att det ska bli. I så fall så kommer vi nog att lägga en Johnson-Su per år. Men det vet vi först om ett år.
#kompost #johnsonsubioreactor
4 veckor ago
Lämna ett svar